Насловна Најновије Отворени Међународни књижевни сусрети “Симеон Милутиновић Сарајлија”

Отворени Међународни књижевни сусрети “Симеон Милутиновић Сарајлија”

327
0

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Жељка Пржуљ рекла је вечерас у бесједи о Симеону Милутиновићу Сарајлији да јој је привилегија да говори о великану којег за Сарајево и сарајевске Србе веже више од самог мјеста рођења и надимка – страдалничка и изгнаничка судбина, те борба за слободу духа и слободу народа.

„Од раног дјетињства, због куге која је харала, његова породица је морала да се сели. Сеобе су обиљежиле читав његов живот – што због куге, школовања, устаничких борби из којих је некада правим чудом извлачио живу главу, трагом различитих дипломатских и других дужности у мукотрпним настојањима да штампа своју чувену `Србијанку` и сакупљањем народних пјесама“, рекла је Пржуљева на отварању Међународних књижевних сусрета „Симеон Милутиновић Сарајлија“ у Источном Сарајеву.

Она је нагласила да је Симеон Милутиновић Сарајлија на сваком кораку оставио траг, помогао некоме и створио нешто, те увијек сматрао да је вријеме да се ради на књижевности и култури.

Професор Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић рекао је да Сарајлија више није скрајнути српски пјесник, као у вријеме прије деведесетих година прошлог вијека, те да се о њему у научним круговима заиста много говори и пише.

„Потпуна је диспропорција када је ријеч о широким народним масама. Једна од функција науке књижевности је да се имплементира у друштво оно што знамо о великанима наше културе и да то пренесемо на остатак нашег народа. Најбољи начин за то данас у савременој култури јесу игране серије“, рекао је Кнежевић, наводећи као примјер да је интересовање за Лазу Костића повећано пет пута након што је снимљена серија о њему.

Он је позвао власти да подигну споменик Симеону Милутиновићу Сарајлији, што је било планирано поводом 100 година од његовог рођења, али никад није реализовано.

Међународне књижевне сусрете „Симеон Милутиновић Сарајлија“ отворио је замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић који је поручио да ће ова локална заједница наставити да подржава манифестацију коју организује Центар за културу и информисање Источна Илиџа.

Након бесједа професора са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, одржано је књижевно вече Ненада Милкића који је публици представио своје романе „Зовем се Дуња“ о абортусима у Србији због којих се сваке године изгуби град величине Шапца, Краљева и Чачка, трилогији „Ми смо бранили Кошаре“ чији су дијелови „Ми смо бранили Кошаре“, „Посљедња стража“, „Зов Карауле“ о догађајима у рејону карауле Кошаре 1998. и 1999. године.

Милкић је представио и роман „Кости“ који се бави страдањем сарајевских Срба од 1992. до 1995. године.

Присутнима се обратио и директор Центра за културу и информисање Источна Илиџа Божидар Новаковић који је рекао да је циљ организовања ове манифестације указивање на значај рада Симеона Милутиновића Сарајлије, као и да се ученицима основних школа приближи књижевност, те да је ове године у организацију манифестације укључен и Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је навео да је за сутра предвиђена радионица књижевника Саше Ђорђевића за основце и средњошколце под називом „Од идеје до романа“, као и такмичење у бесједништву за ученике средњих школа, те књижевно вече Иване Спахић која ће говорити о роману „Свитање“ који је освојио прву награду на конкурсу „Златна сова“ за ову годину за најбољи необјављени роман коју дођељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

„У понедјељак, 16. октобра, пјесник Тоде Николетић посјетиће основне школе и одржати пјеснички час за основце. Истог дана биће одржано и рецитаторско такмичење основаца из свих школа са подручја Источног Сарајева“, најавио је Новаковић, додајући да су у оба такмичења предвиђене новчане награде за прва три мјеста.

Завршна активност у понедјељак је пјесничко вече на којем ће учествовати Тоде Николетић, Горан Врачар и Огњен Кандић.

Српски пјесник и учитељ Симеон Милутиновић Сарајлија рођен је у Сарајеву 3. октобра 1791. године, а преминуо у Београду 30. децембра 1847. године.

ИЗВОРРТВИС/ Срна
Претходни текстТара Јокић, дијамант бијелог спорта Источног Сарајева, “Источна трибина” (ВИДЕО)
Сљедећи текстДанас киша уз вјетар сјеверних смјерова