Насловна Најновије Отказана пројекција филма „Ждралови лете“

Отказана пројекција филма „Ждралови лете“

128
0

Кинотека Републике Српске отказује пројекцију филма „Ждралови лете“, предвиђену за данас, у складу са Даном жалости који је проглашен у Српској због трагедије у којој је у Београду у основној школи убијено осморо ђака и радник обезбјеђења.

Приказивање руског филма поводом обиљежавања 9. маја – Дана побједе над фашизмом биће одржано у понедјељак, 8. маја, у 20.00 часова у сали Културном центру Пале, саопштено је из Кинотеке Републике Српске.

Филм „Ждралови лете“ је остварење из 1957. године совјетског режисера Михаила Калатозова, рођеног у Грузији, а продуцирао га је Мосфилм.

„То је совјетски филм о Другом свјетском рату. Осликава суровост рата и штету нанијету психи Совјета усљед рата, који је у Совјетском Савезу био познат као Велики отаџбински рат“, навели су из Кинотеке Републике Српске.

Главне улоге тумаче Алексеј Баталов и Татјана Самојлова, док је сценарио написао Виктор Розов на основу своје представе.

„Ждралови лете“ је освојио Златну палму на Канском фестивалу 1958. године као једини совјетски филм који је освојио награду.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ сриједу „Отворени дан“ за организације цивилног друштва
Сљедећи текстОтац дјечака негирао дјело, предложен притвор