Насловна Најновије Парадокс Запада – форсирају рат са Русијом да би га избјегли

Парадокс Запада – форсирају рат са Русијом да би га избјегли

51
0

Ратоборна реторика евопских политичара, мотивисана је страхом да ће их САД оставити један на један са Русијом и да ће земље ЕУ саме морати да се супротстављају Москви, оцјењује портал „Геополитика“.

„Али, тешко да ће Европљани од те судбине моћи да побјегну, јер су Американци ухватили ЕУ чврсто за врат и неће је испуштати, без обзира ко буде сједио у Бијелој кући“, наводи се у тексту и напомиње да су о томе европске елите требале размишљати много раније.

Реторика у Европи и САД о томе да Руси не смију побиједити у Украјини и да ће, ако се то деси, руска војска кренути даље, срачуната је да би амерички Конгрес наставио да издваја средства за Кијев и да би становници ЕУ лакше прихватили финансијске и војне издатке својих држава.

Међутим, неугодност по власти у САД лежи и у томе што, ако се превише говори о лошем стању украјинских снага и могућој руској побједи – Конгрес неће хтјети да одобри нову помоћ.

С друге стране, ако се превише говори о украјинској побједи, тешко ће се моћи објаснити властитим бирачима шта се тачно догодило ако она не услиједи, односно ако побиједе Руси.

Требаће добро објаснити зашто су онда биле потребне толика финанцијска одрицања од властитих економских интереса, на уштрб својих грађана.

„Дакле, неко у овој прљавој игри са огромним улозима не говори истину, што је јасан знак да расте нервоза и да не иде све према унапријед зацртаним плановима“, констатује „Геополитика“.

Džo Bajden predložio Kristofera Kavolija za novog komandanta NATO snaga u  Evropi

Командант америчких снага за Европу генерал Кристофер Каволи, наводи да НАТО не сматра да се налази у рату са Русијом и да то по сваку цијену жели спријечити, те да је најбољи пут за то наставак војне и финанцијске помоћи Украјини.

„Међутим, проблем није у томе што тако мисли НАТО, већ у томе што Москва мисли супротно“, напомиње се у тексту.

Лист истиче да у Москви отворено говоре да НАТО у Украјини ратује против Русије и да је ситуација само корак до непосредног сукоба и Трећег свјетског рата.

„Стање је тим сложеније што за ратни танго, ипак, није потребно двоје. Довољно је да рат жели или да се у њега увученом осјећа само једна од страна у
/гео/политичком сукобу. Тада и она друга, која такав сценарио не жели, не може избјећи рат. Како год било, онај коме се никако добро не пише јесте – Украјина“, закључује „Геополитика“.

ИЗВОРСрна, Геиполитика, фото Ukrainian Presidential Press Service/REUTERS
Претходни текстПодјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Сљедећи текстДодик у Паризу са француским сенаторима