Насловна Најновије Патријарх Порфирије предводи литургију у Храму Христовог Васкрсења

Патријарх Порфирије предводи литургију у Храму Христовог Васкрсења

133
0

Његова светост патријарх српски Порфирије предводиће данас литургију у Саборном храму Христовог Васкрсења, уз саслужење више архијереја Српске православне цркве, као и митрополита Крфа, Паксона и Диапонтијских острва Нектарија, поводом прославе 10 година од освештања овог храма.

Литургија ће почети у 9.00 часова, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Патријарх Порфирије и Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, данас, другог дана посјете Подгорици у 13.00 часова освештаће камен темељац Цркве Светог Саве, као и темеље Православне гимназије „Свети Сава“ чија изградња је почела у подгоричком насељу Стари аеродром.

У 19.00 часова патријарх Порфирије посјетиће Цркву Светог Ђорђа под Горицом – најстарије богослужбено мјесто у Подгорици, у којој је, по предању, Свету тајну крштења примио Свети Симеон Мироточиви.

Свечана духовна академија поводом 10 година од освештања Саборног храма биће одржана у 20.00 часова на платоу испред Саборног храма, а бесједу ће одржати архимандрит Методије, игуман манастира Хиландар.

Његова светост патријарх синоћ је у бесједи у Храму Христовог васкрсења у Подгорици позвао на молитву за српски народ и његово јединство, за спас Срба на Косову и Метохији, али и народа у Светој земљи, као и за очување идентитета предака, али и потомака.

Патријарх Порфирије нагласио је да су Срби на Косову и Метохији стално на крсту, непрестано распети, али својим распећем свједоче вјерски и народни идентитет.

Патријарх српски истакао је да је храм у Подгорици подигнут у славу Васкрсења Христовог слика Јерусалима-Вечнога града. „Овај храм је место јединства, заједнице човека и Бога, неба и земље, место преображаја човека и овог дивног Немањиног града. Овим храмом овај град је добио свој смисао и своју душу. У сваком свом сегменту добио је начин да се пројави хармонија, богатство и његова лепота“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарх је навео да је Подгорица је мјесто рођења Стефана Немање, ујединитеља Зете и Рашке, великог жупана српског, али и оца првог Архиепископа српског, Светог Саве. „Њих двојица, свети отац и свети син, једампут за свагда су одредили нашу историју, наш историјски пут, наш духовни и сваки други идентитет. Њих двојица свој корен имају овде, али будући да су нас породили са пуним правом, сваки Србин где год се налази и који је православне вере може рећи да му је Подгорица духовно родно место. Сви смо на неки начин одавде потекли. И управо из тог разлога, овде у Подгорици не постоји никаква потреба да нам било ко каже ко смо и шта смо, више него другде“, поручио је патријарх српски.

Његова светост истакао је понос због припадности страдалном, али васкрслом српском народу.

Хиљаде вјерника из свих крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске дочекало је јуче у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици Његову светост партријарха српског Порфирија и десницу Светог Спиридона Тримитундског Чудотворца.

Патријарх Порфирије претходно је разговарао са предсједником Црне Горе Јаковом Милатовићем у вили Горица у Подгорици, након чега је приређен и свечани ручак за високог црквеног госта.

ИЗВОРСрна
Претходни текстОпрез због јутарње магле и одрона
Сљедећи текстСрпска богатија за још 20 беба