Насловна Најновије Патријарх Порфирије предводи литургију у обновљеном Храму Рођења Пресвете Богородице

Патријарх Порфирије предводи литургију у обновљеном Храму Рођења Пресвете Богородице

131
0

Света архијерејска литургија, коју предводи Његова светост патријарх српски Порфирије, почела је у обновљеном Храму Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду.

Патријарху саслужује свештенство Српске православне цркве, а литургији присуствују многобројни вјерници.

Освештању обновљеног храма и литургији присуствују предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија, начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић и предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука, Владо Ђајић.

Након литургије у 13.00 часова биће приређен културно-умјетнички програм.

Храм Рођења Пресвете Богородице тешко је оштећен у посљедњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.

Овај храм подигнут је на мјесту дрвене црквице, која је изгорјела у пожару, а који је 1883. године захватио Варцар Вакуф – како се некада звао овај град.

То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однио и православну цркву.

Страдања за вријеме Другог свјетског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године.

Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице xрватске војске 1995. године гранатирале и запалиле, али вољом Божијом није изгорио.

У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције.

Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено гријање.

ИЗВОРсрна
Претходни текстБајден говорио о значају слободних медија
Сљедећи текстПовријеђено 15 особа приликом превртања аутобуса из Србије