Насловна Вијести Патријарх Порфирије у Херцег Новом: Јеванђеоска љубав града који слави 640 година...

Патријарх Порфирије у Херцег Новом: Јеванђеоска љубав града који слави 640 година од оснивања

226
0

 Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је вечерас на свечаној акаедмији поводом 640 година од оснивања Херцег Новог да овај град носи јеванђеоску љубав, да има отворено срце за свакога и да ту људи могу бити свјесни свог идентитета.

Српски патријарх је истакао да је овај јубилеј значајан за Цркву, Новљане, Боку Которску и Црну Гору, али и за Херцеговину и српски народ, гдје год да живи.

„За то постоји много разлога, а најважнији је тај што су Херцег Нови и читава Бока и даље уз море на југоистоку, једино мјесто гдје су Срби православни хришћани били, и захваљујући јунаштву и мудрости, опстали као медитерански народ“, навео је патријарх Порфирије.

Патријарху Порфирију вечерас је предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић уручио Светостефанска повеља, рађену по замисли архитекте и конзерватора Срђана Марловића, уз умјетничку слику Манастира Савина, аутора Никше Косића.

Патријарх српски Порфирије истакао је да је почаствован повељом, која ће, како је навео, бити подсјетник за незаборавне дане проведене у Херцег Новом.

Патријарх је благословио све Новљане и све који у њега дођу благословом мира и јединства.

Предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић захвалио је патријарху Порфирију који је учинио истинску част Херцег Новом одазивајући се на позив да присуствује обиљежавању 640 година од оснивања града и славе Манастира Савина.

„Значај овог догађаја историјски је за цијелу Боку и Црну Гору, а огледа се јасно и у љубави и поштовању коју Вам исказује велики број грађана који су испунили цркве, улице и тргове како би Вам уприличили свечани и велелепни дочек“, рекао је Катић.

Он је подсјетио да је Херцег Нови једини град у Црној Гори који има сачувану оснивачку Повељу, а самим тим и своју крштеницу.

„Од 1382. године до данас смјењивали су се освајачи, али Херцег Нови је остао посвећен Светом Стефану, увијек свој и пркосан успијевао је да издејствује праву мјеру самосталности – грађанске, вјерске и културне“, рекао је предсједник Општине.

Он је истакао да се Новљани поносе чињеницом да у општини има чак 89 хришћанских храмова – 75 православних и 14 римокатоличких, који су вјековна мјеста сабирања, споменици духовности, културе и умјетности, а у исто вријеме и симболи складног суживота, дубоког међусобног поштовања и толеранције које се на овим просторима вијековима баштине.

У програму су учествовали солисткиње Јована Мустур Ражнатовић и Бранка Зечевић, Културно-умјетничко друштво Игало, хор Светог Саве и дјеца рецитаторско пјевачке групе Преподобна Касија Константинопољска.

Приказан је и кратак филм о историји Херцег Новог.

Након свечане академије услиједио је и програм „Ђедов сабор – Од Дунава до мора сињега“ посвећен успомени на блаженопочившег митроплита црногорско-приморског Амфилохија.

Патријарх Порфирије је раније данас разговарао са предсједником општине Херцег Нови Стеванаом Катићем, обишао град, Градски музеј „Мирко Комненовић“, Цркву Светог Архангела Михаила на Белависти, тврђаву форте Маре и споменик краљу Твртку на Шкверу.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстУ Бањалуци одржан концерт свјетског виртуоза на хармоници Душана Секулића
Сљедећи текст„Сеоским сокацима“, Гулашијада Хан Пијесак, РТВИС, 29.08.2022. (ВИДЕО)