Насловна Најновије Петровић: Кредитни аранжман за ХЕ „Дабар“ најбољи на Балкану

Петровић: Кредитни аранжман за ХЕ „Дабар“ најбољи на Балкану

191
0

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић изјавио је данас да су добили увјеравања кинеских партнера да ће у року бити завршени радови на Хидроелектрани Дабар и да ће све тећи према плану наредне четири године, наводећи да је кредитни аранжман за тај пројекат најповољнији на Балкану.

– Не видимо ниједан проблем у реализацији тог пројекта и убијеђен сам да ће све тећи по плану. Тамо имате најмање четири градилишна мјеста и насеља и они ће са својим подизвођачима пуном снагом кренути на сва те локације – рекао је Петровић и захвалио кинеским партнерима из компаније „Гезуба група“ на доброј сарадњи.

Петровић је поновио да је сигуран да ће кинески партнери, не само у року завршити тај пројекат, него и да ће жељети да реализују и друге из области обновљивих извора енергије у Српској.

Он је подсјетио да је ХЕ Дабар највећи пројекат у бившој Југославији у посљедњих више од 30 година снаге 160 мегавата, која ће омогућити производњу струје за додатних 50 одсто постојећег Хидросистема на Требишњици.

– Хе Дабар ће на свом прагу производити годишње око 285 гигават-часова струје, као на примјер хидроелектрана Бочац на Врбасу, али скоро исто толико енергије ће се производити и на низводним хидроелектранама Требиње један, Требиње два и Дубровник, односно још 265 гигават-часова. Укупно ће то онда у просјеку износити око 550 гигават-часова струје годишње – појаснио је Петровић за Срну.

Он је напоменуо да је укупна вриједности инвестиције око 340 милиона евра за хидроелектрану од 160 мегавата, што је испод сваке цијене на тржишту, посебно када се има у виду да ће се захваљујући тој електрани производити око 550 гигават-часова струје годишње.

– У ту цијену су чак ушле и инвестиционе вриједности рађене прије рата, а не само уговори – невео је Петровић.

Он је напоменуо да се очекују велики бенефити од ХЕ „Дабар“, која ће бити вишефункционална хидроелектрана, значајна и у водопривредном, социјалном и енергетском погледу за подручје општина Берковићи, Билећа и Невесиње.

Говорећи о кредитном аранжману са кинеском Ексим банком, он је истакао да је најбољи на Балкану, да има четири године грејс период, плус 16 година рок отплате са 2,3 одсто фиксном каматом, а да ниједан објекат у Српској није стављен под хипотеку, с тим да су њихови економисти у анализама процијенили и да је ЕРС потентна за такве пројекте јер је задуженост предузећа 14 одсто.

Петровић је подсјетио да ХЕ „Дабар“ обухвата изградњу хидроелектране са акумулацијом у Невесињу и браном Пошћење, односно машинске зграде, за коју је постављен камен темељац, са комплетном хидромеханичком и електромашинском опремом, затим разводно постројење, тлачни цјевовод дужине 380 метара плус водостан.

– Такође обухвата и два насипа која спречавају губитке воде у акумулацији Невесиње, армирано-бетонски канал од 6,2 километра кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабар-Фатница – навео је Петровић.

Он је поновио да реномирана кинеска компанија „Гезуба група“, која ће градити хидроелектрану, има највеће референце на свијету, јер су направили 70 одсто највеће хидроелектране на свијету „Три клисуре“ у Кини снаге 22.500 мегавата, док на примјер, цијела Република Српска има 1.300 мегавата инсталисане снаге.

Петровић је подсјетио да је ХЕ Дабар припада систему „Горњих хоризоната“, што је пројекат замишљен педесетих година прошлог вијека и да је у оквиру њега у плану да, испод ХЕ Дабар, буде изграђена и ХЕ Билећа, а изнад ње ХЕ Невесиње.

Церемонија полагања камена темељца за почетак главних радова на изградњи ХЕ Дабар одржана је у петак, 23. јуна, у мјесту Вријека код Билеће у присуству званичника Републике Српске и Кине.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДјечак са Космета упутио писмо: Уз помоћ Одбора за КиМ упознали смо Републику Српску
Сљедећи текст„Видовдански пјеснички сусрети“ у сриједу