Насловна Uncategorized Петровић: Позив бабица најодговорнији, али најљепши

Петровић: Позив бабица најодговорнији, али најљепши

210
0

Главна сестра Одјељења за гинекологију и акушерство у Болници „Србија“ у Источном Сарајеву Борјана Петровић истакла је поводом Међународног дана бабица да овај позив важи за један од најплеменитијих, најодговорнијих и уједно најљепших позива.

„Улога и присуство бабице у животу сваке мајке је незамјењива. Бабица је прва особа која дочека бебу и ту је да помогне мајци у њеном најзначајнијем тренутку“, рекла је Петровићева, која је и бабица.

Петровићева је напоменула да особа која је племенита, емпатична, сусретљива и пуна љубави може бити бабица, јер ово занимање захтијева много снаге, стрпљења, мотивације.

„Ма колико порођај био лијеп, може бити и јако стресан за породиљу, и бабица мора прићи свакој мајци и придобити њено повјерење“, навела је Петровићева.

Према њеним ријечима, бабице су стручне сестре које су спона између доктора и пацијента и једине су које присуствују фази између највећег бола и радости.

Она је навела да се значај бабице мјери према великој одговорности и љубави према рађању новог бића.

Свака бабица, каже она, без обзира на то колико има година радног искуства, у салу улази са дозом страха од сваког новог рађања, а осјећаји у сали постају само интензивнији.

„Жене су најчешће уплашене, али ми смо ту да их смиримо, улијемо повјерење и дамо снагу и заједничким снагама дођемо до срећног исхода. Наша улога није битна само у сали, него и прије и послије порођаја. Ми смо уједно и психолози и педагози“, појаснила је Петровићева.

Она је истакла да никада није зажалила што је изабрала овај позив и, да може опет да бира, поново би изабрала ово занимање.

У породилишту Болнице „Србија“ запослено је 10 бабица са вишегодишњим искуством.

Како су бабице директно повезане са здрављем мајки и дјеце, веома је битно скренути пажњу јавности на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.

Свјетска здравствена организација и њени глобални партнери сваке године скрећу пажњу на важност бабица у процесу дочека нових беба на свијет и истовременој бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

ИЗВОРсрна
Претходни текстПетровић: Позив бабица најодговорнији, али најљепши
Сљедећи текстУ акцији СИПА- е двоје ухапшених због трговине дјецом