Насловна Најновије Пливање за Богојављенски крст уписано као нематеријално наслијеђе

Пливање за Богојављенски крст уписано као нематеријално наслијеђе

146
0

У Национални регистар нематеријалног културног насљеђа Србије, уписано је шест елемената „живог насљеђа“ Србије, и то сарачки и ћурчијски занат, израда веза „штампујит“, мавање кумбаре, свирање на тамбурици самици и пливање за Богојављенски крст.

Одлуку о упису донио је Национални комитет за нематеријално културно насљеђе на основу закључака Комисије за оцјену приједлога за упис у Национални регистар нематеријалног културног насљеђа, која дјелује у Етнографском музеју у Београду, објављено је на сајту овог комитета.

У складу са закључцима Комисије, донесена је одлука да у Национални регистар буду уписни традиционални занати и вјештине и то сарачки занат, који се обухвата скуп знања и вјештина у вези са припремом материјала и израдом предмета од коже, првенствено за потребе коњарства.

Уписан је и ћурчијски занат који подразумијева скуп знања и вјештина прераде и обраде коже и израде предмета од крзна и коже, као и знања и вјештине израде веза „штампујит“ на подручју Неготинске крајине и приобаља Дунава којим се најчешће украшава свечана женска влашка ношња.

Обичај паљења покладних ватри у Сиринићкој жупи у оквиру празновања Бијелих поклада /Прочке/ мавање кумбаре, као и пливање за Богојављенски крст – обичај пливања на отвореним водама, у ријекама и језерима, на празник којим се обиљежава дан Христовог крштења, уписани су као елементи „живог насљеђа“ из домена друштвених обичаја и пракси.

У Национални регистар уписана је и извођачка пракса свирања на тамбурицама – самицама, односно четворожичним двогласно штимованим тамбурама које представљају дио културе српског динарског становништва досељеног на простор Србије.

Досијеи за упис предложених елемента, који садрже образац за упис, видео и фото документацију, као и писма сагласности носилаца, удружења и институција припремљени су као резултат сарадње носилаца, локалних заједница, предлагача и територијално надлежних регионалних координатора на идентификовању и изради мјера очувања предложених елемената.

Припремљене досијее Центра за нематеријално културно насљеђе стручно је обрадиа и упутила Комисија за оцјену приједлога за упис у Национални регистар нематеријалног културног насљеђа.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстРуска војска заузела Маринку
Сљедећи текстНајава “Оком камере”, Светлана Цеца Ражнатовић (Видео)