Насловна Најновије Подигнута оптужница против некадашњег министра Лучића и још три лица

Подигнута оптужница против некадашњег министра Лучића и још три лица

595
0

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против бившег министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића за високу корупцију, те још три лица, саопштено је из овог тужилаштва.

Оптужница је подигнута и против Синише Папаза званог „Папе“ држављанина БиХ и Србије, те Далибора Шеховца и Мирка Ристовића.

Оптужени Лучић терети се за злоупотребу 69.269,46 КМ, за колико је оштетио буџет БиХ, а од укупног износа му је оптужени Папаз помогао да прибави незакониту имовинску корист од око 15.900 КМ, а оптужени Шеховац од 12.195 КМ.

Према оптужници, Лучић је оптуженом Ристовићу прибавио имовинску корист од 2.080 КМ.

У оптужници је наведено да је Лучић поступао против одредаба које дефинишу и регулишу трошење и кориштење новчаних и материјалних средстава Министарства на чијем челу је био, тако што је лажно приказивао трошкове репрезентације, конзумације хране и пића о трошку овог министарства.

У оптужници је наведено и да је од оптуженог Папаза набављао већу количину различитих фискалних рачуна које су већ платили гости у угоститељским објектима, преузимао их и лажно представљао као трошкове репрезентације Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара или рачуне за конзумацију хране и пића у различитим угоститељским објектима, лажно приказивао као трошкове настале за потребе Министарства.

Терети се и да је на друге начине злоупотребљавао ресурсе и службену платну банковну картицу Министарства – за точење горива у различита возила која нису била у власништву овог министарства.

У оптужници је наведено да је оптужени Лучић, користећи службено возило „ауди а шест“, вршио наводно одржавање возила мимо одабраних и овлаштених сервиса, у чему су му помагали оптужени Шеховац и Ристовић, па су на тај начин презентовали трошкове који се нису десили и тако остваривали незакониту имовинску корист.

У оквиру истраге евидентирано је више од 100 појединачних злоупотреба и незаконитих кориштења средстава Министарства у различитим износима.

Оптужени Лучић, терети се и да је присвојио средства Министарства, у виду електронске опреме /лаптоп и мобилни телефон/, које је приликом раздужења са функције лажно пријавио да су украдени, али су пронађени приликом претреса његове породичне куће.

Лучић се терети за кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и проневјера, а остала тројица за кривично дјело злоупотреба положаја или овлаштења.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 120 свједока, три вјештака и прилагањем више од 400 доказних материјала.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

ИЗВОРсрна, фото БХРТ
Претходни текстФоча: Година у знаку посјете патријарха Порфирија и важних јубилеја
Сљедећи текстПриједлог буџета индституција БиХ на нивоу прошлогодишњег 1.315.400.000 КМ