Насловна Најновије Фоча: Година у знаку посјете патријарха Порфирија и важних јубилеја

Фоча: Година у знаку посјете патријарха Порфирија и важних јубилеја

136
0

Историјска посјета Његове светости патријарха српског Порфирија, освештање Храма Светог Саве и обиљежавање важних јубилеја – три деценије Медицинског факултета и 130 година од оснивања фочанског „Сокола“, неки су од догађаја који су обиљежили 2023. годину у Фочи.

Храм Светог Саве, како и доликује највећем православном храму у БиХ, освештао је патријарх Порфирије уз саслужење 10 српских владика на празник Светог Јована Златоустог – 26. новембра.

Изградњом Светосавског храма испуњен је вишевјековни завјет православних Фочака да у центру града поново имају цркву, као што је то било прије турског ропства, чиме су преточени у дјело познати народни стихови: „Хоћемо ли, чоче, чоче, градит` цркву насред Фоче“.

Patrijarh Porfirije u Foči: Posebna radost doći u ove krajeve

У ове велике и свечане дане боравка патријарховог, Фоча је дисала једним плућима и на сваком кораку се осјетила узвишеност и величанственост овог догађаја.

У 2023. години у Доњем Пољу почела је изградња зграде за младе брачне парове у којој ће, захваљујући програму општине Фоча и уз подршку Владе Српске, 50 младих брачних парова добити прилику да купи прву стамбену јединицу по цијени од 1.350 КМ по метру квадратном.

Начелник општине Милан Вукадиновић истакао је да је овај пројекат веома важан за Фочу и младе који желе да остану овдје, те да је цијена станова најповољнија у Републици Српској.

Фирма „Конструктор“ уговором се обавезала да зграду изгради у року од двије године.

Година на измаку била је у знаку обиљежавања важних јубилеја.

Прије 130 година, 1893. године у Фочи је основано прво Соколско друштво у БиХ, а тачно 100 година касније 1993. у овом граду покренут је Медицински факултет.

Фочански „Соко“, као претеча свих касније из њега изниклих друштава и покрета, имао је огромну улогу у просвјећивању народа и очувању националне свијести уочи пресудних година за коначно ослобођење и уједињење са Србијом и Црном Гором.

Један од оснивача фочанског „Сокола“, први домаћи хирург и један од првих академика у БиХ Ристо Јеремић, добио је бисту испред Музеја Старе Херцеговине.

Допринос обиљежавању овог јубилеја дала је и Новинска агенција Републике Српске – СРНА серијалом прича о старој фочанској Српској Вароши и породицама које су у њој живјеле.

Из Музеја Републике Српске најавили су да ће покренути иницијативу да се кућа Нике и Ђорђа Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши са предметима које посједује заштити и сачува, јер је ријеч о драгоцјеном културном насљеђу, не само ове локалне заједнице, него и Републике Српске.

У истој години, испред фочанског Музеја постављена је и биста још једног свјетски познатог хирурга и академика Борише Старовића, поводом 30 година од оснивања Медицинског факултета у Фочи.

По Бориши Старовићу, који је имао пресудну улогу у покретању Медицинског факултета у Фочи, назван је Студентски центар у Доњем Пољу у оквиру којег ће се, како је ове године одлучила Влада Српске, градити још један студентски дом.

Када је ријеч о већим инфраструктурним радовима, асфалтирана је дионица магистралног пута од Фоче до Драгочаве у дужини од 5,6 километара, у шта су „Путеви Српске“ инвестирали 1.903.000 КМ.

Зелено свјетло „Путевима“ за овај пројекат дала је Влада Српске, па су мјештани Драгочаве послије више деценија добили модерну саобраћајницу.

На магистралном путу према Шћепан Пољу, након што је дјелимично реконструисана дионица од Брода до Копилова, радови су стали у ишчекивању да се реализује заједнички аранжман Републике Српске, БиХ и Црне Горе са Свјетском банком.

У овој години урађено је много и на обнови Храма Светог Николе у Фочи.

Рестаурацијом зидног сликарства, ова црква изграђена 1857. године, добила је свјетлији и љепши изглед. Урађено је и подно гријање, те обновљен дренажни систем у порти храма.

У селу Заваит, након вишевјековног ишчекивања, започета је градња православног храма који ће понијети име Свете Великомученице Недјеље, а на Челебићима је настављена градња конака монашке келије Светих Јоакима и Ане која би, како је планирано, требало да прерасте у први манастир на подручју фочанске општине.

У августу ове године Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против 13 некадашњих припадника Армије БиХ која их терети да су на Никољдан, 19. децембра 1992. године, починили стравичан ратни злочин у Јошаници, када је убијено 56 мјештана српске националности.

Суд БиХ је у септембру првобитно одбио потврђивање оптужнице, да би је, након жалбе Тужилаштва и притиска јавности, ипак потврдио. Сви оптужени у новембру су пред Судом БиХ негирали кривицу и почетак суђења се очекује.

ИЗВОРсрна, фото Foča 24
Претходни текстНа Сокоцу подијељено 400 новогодишњих пакетића
Сљедећи текстПодигнута оптужница против некадашњег министра Лучића и још три лица