Насловна Најновије Подршка Владе за рјешавање градске депоније и плутајућег отпада

Подршка Владе за рјешавање градске депоније и плутајућег отпада

125
0

Општина Вишеград у сарадњи са Владом Републике Српске и хидроелектраном кренуће у санацију постојеће градске депоније или сагледавање могућности за отварање нове, а и у рјешавању проблема плутајућег отпада има подршку ресорног министарства, рекао је начелник Младен Ђуревић.

Он је након састанка са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем рекао новинарима да је разговарано о бројним темама које се тичу ове локалне заједнице.

Ђуревић је истакао и да општина има пројекте енергетске ефикасности, који би могли бити реализовани на објектима Дома здравља и обданишта.

На састанку који је одржан у просторијама Управе предузећа „Хидроелектране на Дрини“, осим вишедеценијског проблема плутајућег отпада, било је ријечи о текућем пословању и тренутној ситуацији у вези са падавинама које су задесиле ово подручје.

Директор овог предузећа Недељко Перишић рекао је новинарима да је, према процјенама, на језеру сада око 10.000 метара кубних отпада и овај проблем морају ријешавати три земље, два ентитета, а тренутно се тим баве само Србија и Република Српска.

„У овом тренутку немамо ситуацију каква је била прије двије године јер смо модификовали све сопственим снагама и спријечили пуцање ланчанице“, истакао је Перишић.

Он је након састанка навео да су упознали министра и о производњи у минулој години.

„Упркос лошој хидрологији и очекивано лошој производње, можемо да саопштимо да је наше предузеће остварило финансијску добит од два милиона КМ“, истакао је Перишић.

Он је нагласио да су упознали министра и о инвестицијама у предузећу, а које су подијељене у три дијела.

„Прво ту је хидроелектрана на ријеци Бистрици чији смо стопроцентни власници и могу да кажем да је ријеч о пројекту са којег ћемо када буде завршен имати око 160 гигават-часова електричне енергије, односно више од 15 одсто додатних киловата у односу на садашњу производњу `Хидроелектрана не Дрини`. Битнио је рећи да ће киловати са тог постројења бити на слободном тржишту“, напоменуо је Перишић.

Он је рекао да предузеће има и инвестиције у вези са погонском спремношћу, а једна од њих је систем „Скада“ који је у минулим данима омогућио правовремену одбрану од посљедица обилних падавина, а постоје и улагања која се односе на еколошку дозволу.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПале, Акција добровољног даривања крви(ВИДЕО)
Сљедећи текстРазвој локалне заједнице захваљујући стабилном раду хидроелектране