Насловна Најновије Покретање иницијативе да улица у Бечу буде названа по Вуку Караџићу

Покретање иницијативе да улица у Бечу буде названа по Вуку Караџићу

154
0

Аустријски савез српског фолклора, покренуће иницијативу да једна улица у Бечу добије назив по великом лингвисти и реформатору српског језика – Вуку Стефановићу Караџићу, саопштено је из Савеза поводом 160 година од Вукове смрти.

Предсједник Савеза Александар Станковић, изјавио је да је Караџић, једна од најзначајнијих личности у историји српског народа, добар дио живота провео управо у Бечу, гдје је радио, стварао и умро на данашњи дан.

„У ту част, покрећемо иницијативу да једна улица у главном граду Аустрије понесе име Вука Караџића. Са овим захтевом обратићемо се писменим путем Влади Беча на челу са градоначелником Михаелом Лудвигом“, рекао је Станковић.

Станковић је нагласио да су Караџић, његов живот и стваралаштво, још неки од доказа колико су Србија и Аустрија историјски повезане.

„Ми, припадници српске дијаспоре у алпској републици, свакодневно радимо на томе да чувамо и негујемо српску традицију, културу и језик који је утемељен на реформи Вука Караџића“, рекао је Станковић и поручио да је дужност Срба у Аустрији, да наставе да се у тој земљи залажу да српски језик постане самосталан и „не буде дио вјештачке творевине БХС језика“.

Станковић је рекао да је, с обзиром на бројност српске дијаспоре у Аустрији, потребно да се српски језик уврсти и у школске програме, као изборни, тако да дјеца могу да га уче у оквиру редовне школске наставе, преноси „Косово онлајн“.

Вук Стефановић Караџић се 1813. године доселио у Беч, гдје је био један од виђенијих припадника тадашње српске заједнице.

Готово 50 година је живио, радио и стварао у Бечу и управо у овом граду је радио на реформи српског језика, а у његову част, подигнут је и споменик који се налази у Трећем бечком округу.

ИЗВОРСрна, фото илустрација Dijaspora TV
Претходни текстДодик: Шмит ће можда бити добар туристички водич и ништа више
Сљедећи текстУ Херцеговини сваке године 12 до 15 одсто више малигних обољења