Насловна Вијести Република Српска Положај Српске – приоритет спољне политике Русије

Положај Српске – приоритет спољне политике Русије

317
0

Положај Републике Српске остаје један од најважнијих спољнополитичких циљева Руске Федерације, без обзира на све проблеме са којима се руска држава тренутно суочава, изјавио је данас амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко.

Говорећи на промоцији руског превода књиге „Наоружавање истином“, аутора Милана Љепојевића у Руском дому у Београду, Боцан-Харченко је истакао да је опредјељење Русије да се бори за очување Републике Српске и њених права јасно потврђено у разговорима руског предсједника Владимира Путина са предсједником Србије Александром Вучићем и српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

„Одлично знам за веома штетне појачане активности на поништавању дејтонског принципа и покушаје искључења Русије у рјешавању проблема који се односе на БиХ. Али, то је немогуће, баш као што није могуће ни рјешавање питања Косова без Русије, која је стални члан Савјета безбједности УН“, нагласио је Боцан-Харченко.

Он је оцијенио да је очување Дејтонског споразума најважнији задатак не само у региону него и у Европи уколико она, заиста, жели стабилност у овом региону, који је европски.

„Међутим, сва дешавања по налозима из Вашингтона, Брисела, НАТО-а и ЕУ, првенствено такозвано именовање такозваног високог представника, али и друге одлуке, представљају наставак поништавања Дејтона са жељом централизације БиХ“, указао је Боцан-Харченко.

Он сматра да је најопаснији смјер тих штетних активности жеља да се смање или пониште специјалне везе Републике Српске и Србије, које су братске и природне, због чега их је немогуће уништити.

„Зато је јако важна борба за очување Дејтонског споразума и његових принципа. Само на основу Дејтона, БиХ може да остане децентрализована земља, уз очување Републике Српске у пуном обиму и капацитету“, нагласио је Боцан-Харченко.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУсвојен извјештај о раду начелника општине Власеница
Сљедећи текстОдређен притвор због покушаја убиства у Палама