Насловна Најновије Потврђена оптужница против Селме Цикотића за ратни злочин

Потврђена оптужница против Селме Цикотића за ратни злочин

163
0

Суд БиХ потврдио је оптужницу против бившег министра одбране у Савјету министара Селме Цикотића, за ратни злочин против ратних заробљеника хрватске националности на подручју Бугојна током 1993. и 1994. године.

Осим против Цикотића, оптужница је за исто кривично дјело потврђена и против и Џевада Млаће.

Они се терете да су током оружаног сукоба између Хрватског вијећа одбране /ХВО/ и такозване Армије БиХ од 18. јула 1993. до половине априла 1994. године на подручју Бугојна поступали супротно правилима међународног хуманитарног права кршећи одредбе Женевске конвенције.

Mlaćo neće biti počasni građanin / Bljesak.info | BH Internet magazin

Оптужницом се на терет Млаћи ставља да је, као предсједник ратног Предсједништва општине Бугојно, наредио убиства 23 до 26 заробљеника хрватске националности, тако што је направљен списак такозваних „екстрема“, заробљеника ХВО, а потом су та лица одвођена у просторије БХ банке, гдје су мучени и премлаћивани, након чега су их на локалитету Ростово ликвидирали припадници војне полиције, саопштено је из Суда БиХ.

Цикотићу, који је био командант оперативне групе „Запад“ такозване Армије БиХ, на терет се ставља да је пропустио да предузме могуће мјере у границама својих овлаштења, да спријечи кривична дјела убистава и нечовјечно поступање, које су извршене, након што је Млаћо, након сједнице ратног Предсједништва општине Бугојно, донио одлуку да се одређени дио заробљеника хрватске националности тајно ликвидира.

Оптужени се терети и да је издавао наредбе да се заробљена лица хрватске националности изводе на обављање принудних радова на првим борбеним линијама, свјестан да је такво поступање недозвољено и незаконито, јер им је на такав начин угрожен живот и на тај начин је нечовјечно поступао према њима.

У оквиру овог предмета Суд је одбио оптужницу против осумњиченог Тахира Гранића.

ИЗВОРСрна, фото Аваз.ба, Bljesak.info
Претходни текстЊемачки лист открио лажи НАТО-а
Сљедећи текстГогановић: Није ме уплашио инцидент у Сарајеву, настављам да штитим интересе Српске