Насловна Најновије Почела изградња храма у селу Заваиту надомак Фоче

Почела изградња храма у селу Заваиту надомак Фоче

185
0

У Заваиту, живописном селу надомак Фоче, које је српском народу и отаџбини, вијековима уназад и у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату дало много, почела је изградња цркве Свете великомученице Недјеље.

Митрополит дабробосански Хризостом освештао је земљиште и часни крст.

У архипастирској бесједи поручио је да је дан када се освећује земљиште за цркву велики историјски моменат, јер ће градњом светиње у Заваиту бити надокнађено све што је у овом крају вијековима пропуштено и изгубљено.

– Ово је сигурно велика радост за све вас, али је још већа радост и благослов за ваше претке који су можда више него ми данас жељели да направе цркву овдје. Можда нису имали прилике и могућности или их је неко одвраћао од тога, бранио им као што су то радиле Османлије, а и безбожни комунисти. Можда није било дошло вријеме, а управо сте ви благословена генерација српског народа која је дочекала да све надокнади – рекао је владика Хризостом.

С вјером да ће село оживјети, народ очекује и да ће ускоро почети обнова регионалне саобраћајнице, а с тим и боље искоришћавање развојних потенцијала.

Ово ће бити трећи храм у древној и вијековима многострадалој Тетимској парохији.

ИЗВОРртрс
Претходни текстНа Калемегдану почео римејк трке из 1939, претече Формуле 1
Сљедећи текстДодик: Српски народ има право на своје одлуке