Насловна Најновије Почела реконструкција Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића

Почела реконструкција Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића

169
0

На Хан Пијеску је почела реконструкција, рестаурација и адаптација Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића, у коју ће у овој години бити уложено 623.440 КМ, речено је Срни у Општинској управи.

Начелник ове општине Слободан Ђурић нагласио је да ће овој објекат након завршених радова бити враћен у првобитно стање из 1925. године.

Према његовим ријечима овај објекат је од велике важности, како за општину Хан Пијесак, тако и за очување историјских и културних вриједности и развој туризма на подручју цијеле источне регије.

Он је изразио наду да ће грађевинска сезона ићи на руку, те да ће моћи да буде урађено све што је планирано за ову годину, како би наредне могла да буде завршена реконструкција, која је почела јуче.

Начелник општинског Одјељења за управљење развојем, привреду, финансије и друштвне дјелатности Славица Ашоња изјавила је Срни да прва фаза представља грубе грађевинске радове до крова и да је вриједност тих радова за ову годину 600.000 КМ без ПДВ-а, а извођач је „Јокић инвест“ из Зворника.

„Када је ријеч о конструкцији финансирања ту имамо из Програма јавних инвестиција 150.000 КМ од Владе Републике Српске, 50.000 КМ од града Источно Сарајево и од Министарства рада и борачко инвалидске зашрите 10.000 КМ, а остатак средстава је обавеза општине Хан Пијесак“, навела је Ашоња.

Ашоња је рекла ће локална управа настојати да дође и до других донаторских средстава, те да ће и донатори препознати значај овог објекта за развој туризма на цијелој регији.

Она је нагласила да је сва потребна документација припремљена раније, главни пројекат ревидиран и да је у процес реконструкције, рестаурације и адаптације Љетне резиденције краља Александра Карађорђевића укључен Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Почетку извођења радова, како су навели из општине Хан Пијесак, јуче су присуствовали чланови Надзорног тима „Радис“ из Источног Сарајева који ће вршити услуге стручног надзора у складу са законским одредбама у области грађења и надзора над грађевинским објектима, директор Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа Јасна Милешевић и представници локалне управе. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстВлада Српске почела сједницу одавањем поште страдалим у пуцњави у Београду
Сљедећи текстУ Болници „Србија“ у априлу рођено 35 беба