Насловна Најновије Почела церемонија уручивања сретењског ордења, шест одликованих из Српске

Почела церемонија уручивања сретењског ордења, шест одликованих из Српске

109
0

У Београду је интонирањем химне Србије „Боже правде“, почела церемонија уручивања сретењског ордења појединцима и институцијама из Србије, Републике Српске, Црне Горе и иностранства, које је додијелио предсједник Србије Александар Вучић, поводом Дана државности – Сретења, а међу одликованима је и шест из Српске.

Церемонији уручивања више од 110 ордења у згради Председништва присуствује и предсједник Републике Српске Милорад Додик, те званичници Српске, Србије и Црне Горе.

Свечаности присуствује и Његова светост патријарх српски Порфирије.

Srna | Србија - Дан државности

Сретењски орден првог степена добили су предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и академик Рајко Кузмановић.

Постхумно златном Медаљом за храброст „Милош Обилић“ одликован је Споменко Гостић, један од најмлађих бораца Војске Републике Српске који је као петнаестогодишњак погинуо 1993. године у БиХ, а предвиђено је да Орден преузме његов рођак Младен Стојановић.

Карађорђеву звезду добили су глумац Никола Пејаковић и глумица Биљана Чекић из Републике Српске, која је играла Дару из Јасеновца, а Сретењски орден другог степена добило је Народно позориште Републике Српске.

Предсједник Србије је одликовања додијелио појединцима и институцијама из различитих области културног, привредног, спортског и друштвеног живота, а на списку су дипломате, књижевници, новинари, глумци, пјевачи, спортисти, припадници полиције и војске.

Претходно је испред згаде Градске скупштине, у присуству Вучића и грађана, одржан мултимедијални програм „Оживљавања“ зграде Старог двора на чијим спољним зидовима су се смјењивале видео-пројекције српских застава, знамења, историјских личности.

Након тога је хор отпјевао пјесму „Востани Сербије“.

Србија слави Дан државности; Вучић: Данас су нам потребни Карађорђева храброст и Милошева мудрост

Сусједна зграда Предсједништва, гдје је приређена додјела сретењског ордења, све вријеме је обасјана бојама српске заставе – црвено, плаво и бијело.

ИЗВОРСрна
Претходни текстЛана Пудар бронзана на Свјетском првенству
Сљедећи текстПалата Републике Српске у бојама заставе Србије