Насловна Вијести Република Српска Почели “Дани адвокатуре Републике Српске“ у Требињу

Почели “Дани адвокатуре Републике Српске“ у Требињу

253
0

У Требињу је данас почела манифестација „Дани адвокатуре Републике Српске“, која је окупила домаће адвокате и адвокатске коморе из региона, а чији је циљ да се размијене правни ставови и мишљења, те укаже на значај адвокатуре као самосталне и независне дјелатности пружања правне помоћи.

Предсједник Адвокатске коморе Републике Српске Далибор Мрша, рекао је новинарима да овогодишња манифестација даје посебан акценат на стручно усавршавање адвоката, а централна тема округлог стола је „Едукација као константа и темељ успјешности адвокатске дјелатности“.

„Ова манифестација има за циљ да се размјене правни ставови и мишљења, сагледају упоредна законска рјешења и судска пракса, те да се укаже на значај адвокатуре као самосталне и независне дјелатности пружања правне помоћи физичким и правним лицима“, навео је Мрша.

Он је истакао да адвокатска дјелатност има непроцјењив значај у сваком систему, посебно правосудном систему Републике Српске и БиХ, чији је неизоставни дио и Адвокатска комора Српске.

Адвокат и потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, указао је да је адвокатура уставна категорија, независна и професионална дјелатност пружања правне помоћи и сигурно има велики значај за Српску и све земље региона.

Он је рекао да су, према плану Народне скупштине Републике Српске за ову годину, предвиђене измјене и допуне закона о адвокатури, које је иницирала Адвокатска комора и да ће се о том законском рјешењу говорити до краја године.

„У прошлој години и почетком ове имали смо актуелно питање фискализације адвоката, Адвокатска комора Републике Српске се изборила за своју позицију, јер адвокатура није нигђе фискализована, тако да није ни у Републици Српској и ту се показала једна добра сарадња Адвокатске коморе и Народне скупштине Републике Српске“, истакао је Петковић.

Регионални секретар Међународне уније адвоката Ненад Јанићевић, изјавио је новинарима да адвокати из Републике Српске имају вољу да издигну професију на виши ниво због грађана, те истакао да је потребно успоставити баланс како би комплетна адвокатура профункционисала као једно тијело, будући да само јединство адвокатуре доноси напредак.

О значају и улози адвокатуре, едукацији и изазовима са којима се ова дјелатност сусреће, говорили су и предсједници и представници адвокатских комора Федерације БиХ, Србије, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Словеније и Хрватске, као и представници правосуђа Републике Српске и БиХ.

Организатор манифестације „Дани адвокатуре Републике Српске“ је Адвокатска комора Републике Српске.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТомић: Ни 80 година није било довољно да се сакрије злочин над Србима
Сљедећи текстОд 20. до 24. јуна нове цијене улазница за концерт Драгане Мирковић у Сокоцу