Насловна Најновије Поштовати све техничке мјере производње

Поштовати све техничке мјере производње

205
0

За успјешну пластеничку производњу, битно је да се испоштују све техничке мјере у току производње, од правилног избора расада, припреме земљишта и садње, рекла је Милица Велетић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, при Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

На Палама је данас одржано одржано друго предавање о производњи поврћа у затвореном простору у оквиру зимске школе, коју организује ресорно министарство у сарадњи са овом општином.

Велетићева, која је виши стручни сарадник за повртарство подручне јединице Источно Сарајево Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, изјавила је новинарима да ће, осим стручних предавања, бити организована и практична обука за произвођаче с циљем боље припреме пластеника за сезону.

Она је навела да су данас предавачи говорили о технологији производње најзначајнијих плодовитих и повртних култура базирајући се на правилну садњу, на мјере његе – основне и специфичне његе у току вегетације.

Велетићева је рекла да су говорили и о правилном избору сорте, о физиолошким поремећајима који се јављају током вегетације, као и о заштити биља од штеточина који се јављају током производње.

„Да бисмо имали успјешну пластеничку производњу битно је да се испоштује све техничке мјере у току производње почевши од правилног избора расада који мора бити квалитетан, правилна припрема земљишта, садња те размак како би свака биљка имала простора за свој раст и развој“, поручила је Велетићева.

Према њеним ријечима, у току вегетације битно је да се води рачуна о специфичним мјерама, као што су закидање запорака, одстрањивање старих листова, правилан избор сорте, а најзначајнија је превентивна заштита биља од штеточина.

Велетићева је поручила да је велика заинтересованост произвођача за предавање и развој пластеничке производње на подручју Сарајевско-романијске регије, јер ту могу да чују и сазнају многа знања и вјештине за савремену пољопривредну производњу с циљем успјешне производње.

Предавач Омер Омербеговић из Високог, рекао је да се пластеничком производњом бави око 16 година, те захвалио ресорном министарству и општини Пале што су омогућили да своја знања и искуства подијелили произвођачима са Пала.

Након обуке, произвођачима поврћа биће уручени сертификати о успјешно завршеној зимској школи.

ИЗВОРсрна
Претходни текстАнтакија: Спасене три особе 12 дана послије земљотреса
Сљедећи текстБрисел “снажно замјера“ Србији због неувођења санкција Русији