Насловна Најновије Превентивна кампања „Електрични тротинет није играчка“

Превентивна кампања „Електрични тротинет није играчка“

273
0

У Републици Српској у току је превентивна кампања „Електрични тротинет није играчка“ којом припадници полиције настоји да упознају грађане са основним правилима у саобраћају и безбједном коришћењу тротинета.

Подјела информативних летака о законским прописима који се односе на возаче лаких електричних возила и њихово учешће у јавном саобраћају једна је од превентивних активности у које је укључена и Полицијска управа Фоча.

Из фочанске Полицијске управе појашњавају да лица која управљају електричним тротинетима друге и четврте класе, чија је максимална конструктивна брзина до 25 километара на час, морају бити старија од 14 година, носити заштитну кацигу и посједовати потврду о познавању прописа из области безбједности саобраћаја.

На тротинетима је забрањено да се превози више од једног лица, а кретање коловозном траком дозвољено је једино тротинетима друге и четврте класе.

 

Кретање коловозом забрањено је тротинетима прве и треће класе, чија максимална конструктивна брзина износи до шест километара на час, наводе из ПУ Фоча и додају да је вожња тротоаром дозвољена свим електричним тротинетима без обзира на класу, уколико брзина којом се крећу не прелази шест километара на час.

Лака електрична возила којима се учествује у саобраћају морају имати и идентификациону потврду и наљепницу, предње и задње освјетљење, те уређај за давање звучних сигнала.

Из полиције подсјећају да се идентификационом потврдом, која садржи основне податке о власнику, категорији и класи, потврђују техничке карактеристике лаког електричног возила,  док се идентификациона наљепница поставља на тротинет ради препознавања.

ПУ Фоча позива учеснике у саобраћају да поштују саобраћајна правила и прописе, а посебно лица која у саобраћају учествују са лаким електричним возилима да се информишу о законским прописима који регулишу услове и ограничења у вези са коришћењем тог возила.

ИЗВОРРадио Фоча
Претходни текстОдржана 23. редовна сједница Скупштине општине Трново
Сљедећи текстМичић наредне сезоне у Јединству