Насловна Uncategorized Представљање програма „Заједнице које брину“ у општини Пале

Представљање програма „Заједнице које брину“ у општини Пале

395
0

Продукција „Форум театар“ из Источног Сарајева, у сарадњи са Институтом за популацију и развој Сарајево, организоваће данас на Палама састанак посвећен реализацији нове фазе пројекта „Примјена свеобухватног социо-еколошког и модела заснованог на активном учешћу заједница у елиминацији насиља над женама у БиХ“.

Општина Пале изабрана је за дестинацију гдје ће бити спроведен овај пројекат, који финансира УН Вумен, канцеларија у БиХ, а реализује „Форум театар“ са партнерима из Сарајева, Бијељине, Новог Травника и Добоја.

Ове организације од јула 2021. године реализују трећу фазу пројекта јачања капацитета средњих школа и локалних заједница да самостално спроводе научно утемељене и доказано ефикасне програме превенције насиља базиране на холистичком и социо-еколошком моделу превенције.

Пројектне активности прве двије фазе пројекта успјешно су спроведене у координацији и уз консултације са представницима Министарства просвјете и културе Републике Српске, представницима Џендер центра Владе Српске, а кључну улогу у реализацији имали су представници средње школе из Источног Сарајева, партнерске невладине организације, представници локалне управе и релевантних институција, речено је раније Срни у „Форум театру“.

Овај пројекат је прошле године реализован у Средњошколском центру Источна Илиџа, која је након завршетка пројекта добила статус Школа изврсности.

„Циљ нам је да у Републици Српској и БиХ у наредном периоду имамо што већи број оваквих школа, како би се подигла свијест о значају образовног система у спречавању свих облика насиља“, рекла је Срни координатор пројекта Александра Митрић Штифанић.

Она је додала да је зато, због добре и успјешне сарадње, изабрана Средња школа Пале, као нова школа изврсности, гдје ће се реализовати програми у оквиру пројекта.

Према њеним ријечима, осим школе, у раду радне групе „Заједнице које брину“ – ЦТЦ, која ће бити формирана на Палама, требало би да се укључи локална заједница, да би се у оквиру припреме и реализације акционог плана наставила мисија спречавања и превенције насиља.

Састанак ће бити одржан у општини Пале са почетком у 12.00 часова, а након тога биће одржана тренинг радионица за припрему и израду акционог плана 9. и 10. јуна.

Претходни текстУ Српској рођено 17 беба
Сљедећи текстДанас Дан жалости у Рогатици