Насловна Најновије Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете

Представљена монографија о фестивалу Лицидерско срце, уручене плакете

199
0

Удружење „Ера“ из Ужица је у Београду представило монографију „Тајна Лицидерског срца“ о 15 година Међународног дјечијег фестивала који се током љета одржава у Србији и Републици Српској, те додијелило посебне плакете за помоћ у организацији ове манифестације Представништву Републике Српске у Србији, општини Вишеград и Министарству културе Србије.

На пригодној свечаности плакете су уручене шефу Представништва Републике Српске у Србији Млађену Цицовићу, начелнику Вишеграда Младену Ђуревићу и државном секретару у Министарству културе Србије Миодрагу Ивановићу.

Цицовић је рекао да Представништво Републике Српске подржава ову манифестацију од 2012. године и наставиће то да чини, јер „Лицидерско срце“ заузима посебно мјесто у програму Представништва, прије свега, зато што снажно учвршћује идентитетске темеље српског народа.

„Ако имамо у виду чињеницу да у програму учествују дјеца од осам до 14 година, то је гаранција да на најбољи начин радимо послове за очување наше традиције, културе, обичаја, нашег идентитета“, рекао је Цицовић.

Он је истакао да, осим што чувају своју културу, традицију и обичај, малишани из Србије и Републике Српске на најбољи начин размјењују културу са осталим учесницима, а до сада су на Фестивалу учествовали ансамбли из 42 земље.

Аутор монографије „Тајна Лицидерског срца“ Данијела Василијевић изјавила је да је рад на монографији у којој је сажето 15 година манифестације био лијеп и изазован.

„Наше `Лицидерско срце` је ту да се завуче у сваки дио наше планете, да нас негде очовечи и да нас подсети да смо људи и да буда противтежа овом глобалистичком, савременом свету“, рекла је Василијевићева.

Потпредсједник Организационог одбора „Лицидерског срца“ Ивана Цветковић нагласила је да је 15 година један лијеп период, истакавши да је посебно радује што је фестивал добио прекогранични карактер.

„То је једна од ретких манифестација која је међународног карактера, а прекогранична је и фестивал се одвија на територији две земље, на шта смо посебно поносни. Ево, 15. фестивал је иза нас, око 1.000 малишана је у августу најлепшим бојама и осмесима и пријатељством обојило и Републику Српску и Србију. Идемо у сусрет новом дружењу“, рекла је Цветковићева.

Она је навела да је град Ужице проглашен за националну пријестолницу културе 2024. године те да ће припрема наредног фестивала за организаторе бити додатни изазов.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској потврђена три случаја великог кашља
Сљедећи текстОд 1. јануара искључиво употреба електронских здравствених картица