Насловна Најновије Прије 88 година у Марсељу убијен краљ Александар

Прије 88 година у Марсељу убијен краљ Александар

246
0

На данашњи дан 1934. године у Марсељу је приликом прве званичне посјете Француској убијен краљ Краљевине Југославије Александар Први Карађорђевић.

Атентат је био плод споразума вођства хрватског усташког емигрантског круга и македонског пробугарског ВМРО-а, а убица је био Владо Георгијев Керин, припадник ВМРО-а, са надимком Черноземски.

Краљ Александар је отпутовао у Француску да би учврстио одбрамбени савез против нацистичке Њемачке, а убијен је заједно са француским министром иностраних послова Лујом Бартуом.

Француска му је приредила величанствен дочек, о чему свједоче и филмски записи на којима је забиљежена читава посјета, од уласка у марсељску луку југословенског брода, до атентата који се одиграо двадесетак минута касније.

Убијен је на тргу испред палате Берзе када је нападач испалио према њему више хитаца из револвера.

Краљу је пружена прва помоћ, али љекари ништа нису могли да учине, јер су ране биле смртоносне.

Атентатор Владимир Георгијев Керин погођен је са више метака у тијело, исјечен ударцима сабље и линчован од гњевне масе.

Пребачен је у канцеларију марсељске службе безбједности, гдје је и умро.

Ковчег са тијелом убијеног југословенског краља је истим бродом којим је отпутовао Француску, најпре стигао у Сплит, а потом је транспортован специјалним возом, преко Загреба, у Београд.

Краљ Александар је сахрањен 18. октобра на Опленцу у задужбини његовог оца Петра Првог Карађорђевића.

Стотине хиљада људи цијелим путем одавало је почаст убијеном владару.

Многи историчари и познаваоци тог времена тврде да су иза атентата стајале тајне службе земаља, које су тежиле ревизији Версајског поретка /Италија, Њемачка, Мађарска/.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНаставља се потрага за двоје дјеце нестале у кањону Таре
Сљедећи текстЂаковић: Незапосленост утиче на ментално здравље