Насловна Најновије Промоција романа „Mилош и aкмаче“

Промоција романа „Mилош и aкмаче“

192
0
У Источном Новом Сарајеву вечерас ће бити промовисан роман Саше Терзића „Милош и акмаче“ о ратном команданту шековићког Другог одреда Специјалне полиције МУП-а Републике Српске Милошу Ступару, који је био осуђен за ратни злочин, па касније ослобођен.

Роман је састављен од двије паралелне приче, Милошевој, која је готово биографска, и Вањиној, која је југословенска прича.

Аутор Саша Терзић рекао је Срни да су најбоља најава за књигу ријечи писца Ненада Милкића да један лик тражи, а други је пронашао мир.

– Вања је Југословен по убјеђењу, припадник изгубљене нације, државе која више не постоји, а Милош је Србин свјестан свог националног бића, своје вјере и прошлости – навео је Милкић у осврту у Фејсбук групи „Српска књижевност“.

Према ријечима Милкића, Вања је на слободи, али затворен стегама које му не дају да дише, неснађен у времену које је дошло, а Милош је затворен, али слободан духом и мирне савјести јер зна да је затворен на правди Бога, те да је свој дуг породици и српском народу одужио.

Милош Ступар, ратни командант Другог одреда Шековићи који је дјеловао у саставу Специјалне бригаде полиције МУП-а, у јулу 2008.
године био је оптужен за наводни геноцид у Сребреници и осуђен на 40 година затвора, али је у поновљеном поступку ослобођен.

Промоција романа „Милош и акмаче“ биће одржана од 19.00 часова у сали Културног центра општине Источно Ново Сарајево.

Сарајево је град Милошевог тамновања у којем се дешава и најдужи дио радње романа.

Аутор романа Саша Терзић, рођен у Сарајеву 1965. године, настањен у Слатини код Бањалуке, глумац је Дјечијег позоришта Републике Српске и добитник великог броја награда.

Прије романа „Милош и акмаче“ објавио је у Заводу за уџбенике и наставна средства из Источног Сарајева бајковиту басну за дјецу „Мјесечев јахач“.

Прва промоција Терзићевог романа одржана је у Шековићима, родном граду Милоша Ступара и његовог Другог одреда. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПрекид електроснабдијевања
Сљедећи текстСмањена видљивост и влажни коловози