Насловна Најновије Прослава ктиторске славе Пећке патријаршије, домаћин Требиње

Прослава ктиторске славе Пећке патријаршије, домаћин Требиње

153
0

Пећка патријаршија обиљежиће данас ктиторску славу – Светог Арсенија Сремца, чији је ове године домаћин Требиње.

Упркос лошој безбједносној ситуацији, очекује се долазак знатног броја вјерника, како са подручја Косова и Метохије, тако и из Републике Српске и Црне Горе.

Требињски градоначелник Мирко Ћурић изјавио је раније Срни да се нада да ће обиљежавање ктиторске славе Пећке патријаршије проћи достојанствено и нагласио да Срби на Косову и Метохији никада неће бити сами док је браће из Републике Српске.

Ћурић је истакао да је домаћинство ктиторске славе Пећке патријаршије велика част за град Требиње и Републику Српску, те позвао Србе из Херцеговине и свих српских крајева да присуствују овом догађају и тако покажу да је Српска уз браћу на Косову и Метохији у овом тешком времену.

Новогодишњи интервју са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем (Аудио) |  Радио Требиње

„Од почетка смо знали ограничења, људи су били свјесни тога. Према нашим процјенама, до 50 људи ће да иде, неко ће ићи организованим превозом, а неко сопственим аутомобилом“, напоменуо је Ћурић.

Он је захвалио предсједнику бањалучког Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милораду Арлову који се потрудио да сваке године домаћин славе буде нека локална заједница из Републике Српске.

Домаћини ктиторске славе Пећке патријаршије од 2011. године су општине, градови, удружења и личности из Републике Српске.

Свети Арсеније Сремац, јерарх Српске православне цркве и насљедник Светог Саве, родом је из Срема. Он се рано замонашио и када је чуо за Светог Саву, отишао је код њега, а узор је пронашао у православном манастиру Свети Димитрије у Сремској Митровици.

Свети Арсеније Сремац, други архиепископ српски | Православна Митрополија  црногорско-приморска (Званични сајт)

Свети Арсеније Сремац на себе је преузео бреме управљања младом Српском архиескопијом која је била важна за српски државни и народни живот у средњем вијеку.

Пред свој други одлазак у Јерусалим, Свети Сава је одредио Арсенија за архиепископа српског 1233. године.

У Пећкој патријаршији, коју чини комплекс од четири цркве са заједничком припратом, почивају мошти српских архиепископа и патријараха. Грађена је од треће деценије 13. вијека до средине 14. вијека.

Ктитор најстарије цркве Светих Апостола био је архиепископ Арсеније Први. Цркву Светог Димитрија подигао је архиепископ Никодим, а архиепископ Данило Други цркве Богородице Одигитрије и Светог Николе, као и заједничку припрату.

Пећка патријаршија је својеврсна галерија фрескосликарства са дјелима из 13, 14, 15. и 16. вијека као и духовно сједиште Српске православне цркве.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстМјестимично клизави коловози, повећана опасност од одрона
Сљедећи текстПочиње књижевна манифестација “Дани Његошеви“