Насловна Најновије Пуцар: Тужилаштво да докаже да Шмит има сагласност Савјета безбједности УН

Пуцар: Тужилаштво да докаже да Шмит има сагласност Савјета безбједности УН

152
0

Тужилаштво БиХ има обавезу да докаже да Кристијан Шмит има одлуку Савјета безбједности УН и да покаже којом је резолуцијом потврђено његово именовање, рекао је адвокат Миљкан Пуцар, након што је данас у Суду БиХ прочитана оптужница којом се вршилац дужности директора „Службеног гласника“ Републике Српске Милош Лукић, терети за непоштовање Шмитових одлука.

Пуцар је новинарима након рочишта истакао, да је одбрана у уводним ријечима тражила да се и из Дејтонског мировног споразума покаже на основу чега и како је именован Савјет за спровођење мира /ПИК/ и ко му је од потписница Дејтонског споразума дао овлаштења.

„Гдје у Уставу БиХ пише да неко, осим Парламентарне скупштине БиХ, може да доноси законе?“, упитао је Пуцар.

Пуцар је истакао да је Тужилаштво у потреби то да докаже, а не да доводи инспекторе Агенције за истраге и заштиту БиХ, који су добровољно предали сву документацију.

„`Службени гласник`, као институција, ништа не крије и нема потребе да се ти људи доводе на суд и малтретирају“, истакао је Пуцар.

Он је поновио да је овај процес напад на уставни поредак БиХ, јер онај ко не жели да прихвати Устав БиХ, ради против њега и чини кривично дјело.

„Кристијан Шмит је странац у овој земљи и по том основу не може да одговара овдје, али могу они који су потписали ову оптужницу и раде на њој“, навео је Пуцар.

Пуцар је изразио увјерење да ће поступак против Лукића, поново бити спојен са поступком који се води против предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Поступак против Лукића одвојен је од поступка који се пред Судом БиХ води против предсједника Додика, на рочишту 17. јануара.

ИЗВОРСрна, фото РТРС
Претходни текстДодик није отишао у Сарајево да подржи Лукића, због процјене о безбједносним ризицима
Сљедећи текстРуси ракетама уништили украјинске резервне снаге код Авдејевке