Насловна Најновије Додик није отишао у Сарајево да подржи Лукића, због процјене о безбједносним...

Додик није отишао у Сарајево да подржи Лукића, због процјене о безбједносним ризицима

173
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да није отишао у Сарајево да тамо пружи подршку на суђењу вршиоцу дужности директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милошу Лукићу, јер су полицијске процјене да постоје безбједносни ризици за његово кретање у ФБиХ.

Додик је изразио жаљење што није отишао у Сарајево, гдје је у Суду БиХ почело суђењу Лукићу због неспровођења одлука Кристијана Шмита, али је рекао да је у мислима са Лукићем и да је објавио подршку Лукићу на свом „Икс“ налогу.

„У мислима сам са Лукићем. Све остало је суданија, али баш у ономе смислу Петра Кочића. Јер, замислите, у једном предмету судија раздвоји поступак, а остаје један судија за оба поступка“, рекао је Додик.

Он је изразио и невјерицу да је првобитног судију Мирсада Стрику замијенио нови Сена Узуновић, која је била ангажована у оружаним снагама муслиманских формација.

„Не могу да вјерујем да је тај судија пристао да суди у овом случају. Судија који је био ангажован у оружаним снагама муслиманских формација, који је био војни судија у вријеме када је у Коњицу начињен један од највећих злочина над Србима, а када није забиљежена ниједна пресуда“, рекао је Додик.

Он је додао да све то указује на пристрасност и карактер намјера Суда и Тужилаштва БиХ према Републици Српској.

„Наставићемо да се носимо са свим тим правним и процедуралним питањима“, рекао је Додик.

У Суду БиХ почело је рочиште у поступку против вршиоца дужности директора „Службеног гласника Републике Српске“ Милоша Лукића за непоштовање одлука Кристијана Шмита. Судија у овом предмету је Сена Узуновић, која је замијенила судију Мирсада Стрику.

За непоштовање одлука Шмита суди се и предсједнику Републике Српске Милораду Додику, али је претходни судија Стрика, на рочишту, 17. јануара, раздвојио поступак.

ИЗВОРСрна, фото Боснаинфо
Претходни текстХан Пијесак: Хуманитарни турнир за Милоша Божовића
Сљедећи текстПуцар: Тужилаштво да докаже да Шмит има сагласност Савјета безбједности УН