Насловна Најновије ПУ Источно Сарајево: Више кривичних дјела, мање нарушавања јавног реда и мира

ПУ Источно Сарајево: Више кривичних дјела, мање нарушавања јавног реда и мира

175
0

Полицијска управа Источно Сарајево у протеклих девет мјесеци регистровала је 435 кривичних дјела, што је за 41 дјело више него у истом периоду лани, а укупна расвијетљеност је 89 одсто, наведено је на данашњој конференцији за новинаре представника ове управе.

Начелник Управе Бранимир Шеховац, навео је да су евидентирана три кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, два убиства у покушају и једно нехатно лишење живота, три кривична дјела разбојништва, без посљедица по лица, од којих су два расвијетљења.

„Регистровано је пет крађа моторних возила, од којих су четири расвијетљена и четири аутомобила враћена власнику“, изјавио је Шеховац на конференцији за новинаре на Палама.

Он је навео да су расвијетљена и два кривична дјела тешка крађа са већом материјалном штетом, која су се десила у мају, а која су полицијски службеници у кратком року расвијетлили и пронашли три извршиоца – страна држављанина, који су у притвору.

Шеховац каже да је за девет мјесеци Полицијска управа остварила добре резултате рада у сузбијању и расвјетљавању кривичних дјела у вези са злоупотребом дроге – одузето је око 28 килограма марихуане, један засад индијске конопље и једна лабораторија за вјештачки узгој дроге.

Према његовим ријечима, из ове области евидентирана су 23 кривична дјела и 310 прекршаја.

Он је рекао да је у области привредног криминалитета обрађено 38 предмета, гдје причињена материјална штета настала извршењем ових кривичних дјела износи 1.303.254 KМ, те додао да стечена противправна имовинска корист износи 1.589.127 KМ.

„За девет мјесеци је регистровано десет напада на полицијске службенике и против извршилаца су достављени извјештаји надлежном тужилаштву“, навео је Шеховац.

Начелник Сектора криминалистичке полиције Радомир Церовина, рекао је да је за девет мјесеци регистровано 435 кривичних дјела, поднесено 387 извјештаја надлежном тужилаштву против 450 лица, од којих су 102 повратника и 13 малољетника у извршењу кривичних дјела.

„Од укупног броја извршених кривичних дјела, 140 је по непознатом починиоцу, од којих је 99 расвијетљено. Расвијетљеност кривичних дјела по непознатом починиоцу износи око 68 одсто, док је укупна расвијетљеност 89 одсто“, рекао је Церовина.

Церовина је прецизирао да структуру изврвшених кривичних дјела чини 351 кривично дјело из области општег криминалитета, 38 кривичних дјела из области привредног криминалитета, 23 у вези са злоупотребом дроге, 22 кривична дјела из безбједности јавног саобраћаја и једно из области Kривичног закона БиХ.

Он је стање безбједности на подручју Управе за девет мјесеци, оцијенио као стабилно и задовољавајуће.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо, рекао је да су полицијски службеници за девет мјесеци забиљежили 267 нарушавања јавног реда и мира, што је за 28 одсто мање него у упоредном периоду прошле године.

Он је навео да је поднесено 38 захтјева за покретње прекршајног поступка, уручили 277 прекршајних налога против 336 лица од којих је 28 повратника у извршењу прекршаја.

Чворо је истакао да су се догодиле 454 саобраћајне незгоде или за 10 одсто мање него у истом периоду лани, те да је евидентирано шест незгода са погинулим лицима, 30 са теже и 89 са лакшим повријеђеним.

Према његовим ријечима, у саобраћајним незгодама смртно је страдало осам лица, и то на подручју Источног Сарајева, Пала, Сокоца и Рогатице.

Чворо каже да су полицијски службеници из саобраћаја искључили 1.354 возача, од којих је 995 због вожње под утицајем алкохола.

 

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстЋосић данас о актуелној политичкој ситуацији
Сљедећи текстУ Источној Илиџи пронађено тијело нестале жене