Насловна Најновије Расписан конкурс за ученике средњих школа о теми „Егзодус сарајевских Срба“

Расписан конкурс за ученике средњих школа о теми „Егзодус сарајевских Срба“

203
0

С циљем његовања културе памћења, Градска управа Источно Сарајево расписује конкурс за избор најбољих литерарних и ликовних остварења ученика средњих школа, поводом обиљежавања 27 година од Егзодуса сарајевских Срба.

Право учешћа имају сви ученици средњих школа на подручју Источног Сарајева.

Литерани радови о теми „Егзодус сарајевских Срба“ могу бити прозни или у стиховима, обима до три куцане странице са проредом, док ликовни радови немају ограничење када је ријеч о формату или материјалу  на којем ће бити рађени.

Сви заинтересовани ученици требало би да предају своје радове предметном професору најкасније до 1. марта 2023. године.

Конкурс је наградног карактера,  а награда ће бити додијељена ауторима најбољих литерарних и ликовних остварења. Ученицима чији радови у једној од категорија буду изабрани као најбољи биће додијељена награда, пригодно признање и књига.

За радове из обје категорије биће додијељено по 300 КМ за прву награду, награда за друго мјесто је 200 КМ, а за треће 100 КМ.

Егзодус Срба из Сарајева у скоријој историји представља незапамћен догађај који је услиједио након потписивања Дејтонског мировног споразума  21. новембра 1995. године. Тада је пет општина Српског Сарајева у цјелини припало Федерацији БиХ, док је других пет општина подијељено између Републике Српске и Федерације БиХ, гдје су Срби добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борцу су зауставили 35 офанзива муслиманско-хрватске војске, одбранили своје домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља, за столом у Дејтону, припала Федерацији БиХ. На Сокоцу je формирано Српско војничко спомен-гробље Мали Зејтинлик, на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске погинулих током Одбрамбено-отаџбинског рата на сарајевско-романијском ратишту.

Конкурс можете погледати ОВДЈЕ.

ИЗВОРград источно сарајево
Претходни текстТегелтија: На челу УИО ће бити Србин из Републике Српске
Сљедећи текстПожар у касарни Чича (ФОТО)