Насловна Најновије Русима приближена трагедија српског страдања у рату

Русима приближена трагедија српског страдања у рату

236
0

Предсједник Руског историјског друштва Сергеј Наришкин истакао је значај одржавања манифестације Дани документарног филма Републике Српске у Русији јер су представљена остварења редитеља из Српске о рату у БиХ – страшној трагедији обиљеженој грубом интервенцијом НАТО-а и бројним кршењима међународног права.

– Сигуран сам да прича о овим догађајима у новијој историји нашег братског српског народа није оставила публику равнодушном, а сама пракса организовања оваквих фестивала у Дому руске дијаспоре постаће добра традиција – рекао је Наришкин.

Он је оцијенио да одржавање оваквог филмског фестивала у Русији представља један вид културно-историјског образовања, преноси „Руска газета“.

Филмски продуцент Филип Кудрјашов указао је на значај одржавања Дана документарног филма Републике Српске у Русији и на то да сале током пројекција нису биле празне.

– Оно што су православни Срби доживјели на својој територији је војна подјела народа на вјерској основи, присилно пресељење, сахрањивање убијених очева, мужева, браће, синова – све је то видјела публика која је долазила на наше пројекције – навео је Кудрјашов.

Он је указао на то да се често чује питање: „Зашто приказивати рат? Треба покзати миран живот!“.

– Чини ми се да су музичке и хумористичке емисије, као и друштвене мреже, у којима се живи боље и успјешније него у стварном животу, створило друштво које није у стању да сагледа туђи бол, а овакви филмови допиру у дубину душе, у којој још живи права ватра – рекао је Кудрјашов.

Шеф представништва Републике Српске у Руској Федерацији Душко Перовић више пута је истицао да се у Русији воли Српска и да у Републици Српској веома воле Русе.

Он је указао на значај јачања билатералних односа, укључујући и организовање директних летова између Москве и Бањалуке.

У Москви су од 23. до 25. октобра одржани Дани документарног филма Републике Српске у Русији током којих је приказан низ филмских свједочанстава о важним историјским тренуцима Српске. Филмови су настали од 1992. до 2022. године.

Дане су организовали Кинотека Републике Српске и Представништво Републике Српске у Русији у сарадњи са Домом руског зарубежја „Александар Солжењицин“.

„Срна филм“ је прва продукцијска кућа основана у Републици Српској 1992. године, када је почео рат у БиХ, с циљем документовања посљедица рата. Током 30 година постојања „Срна филма“ и њеног насљедника – Кинотеке Републике Српске направљено је више од 30 филмова оваквог карактера.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЈокић донио тријумф Денверу против Мемфиса, Богдановић одличан у поразу Атланте од Никса
Сљедећи текстДва аутомобила оштећена у пожару у Сокоцу