Насловна Вијести Република Српска Савез синдиката: Наставити борбу за издвајање топлог оброка и регреса

Савез синдиката: Наставити борбу за издвајање топлог оброка и регреса

219
0
Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби Републике Српске и Синдикат здравства и социјалне заштите Српске наставиће борбу за издвајање топлог оброка и регреса, саопштено је из Савеза синдиката Српске.

У саопштењу је наведено да је, према одлуци Владе Републике Српске, а на захтјев Савеза синдиката Српске, топли оброк у нето износу повећан на осам КМ дневно, те износи 176 КМ мјесечно, минимално, док регрес износи најмање 650 КМ на годишњем нивоу.

Из републичког Савеза синдиката напомињу да два већинска, репрезентативна синдиката – Синдикат локалне самоуправе, управе и јавних служби и Синдикат здравства и социјалне заштите Српске нису прихватила, ни потписала споразум којим су се представници Синдиката управе, Струковног синдиката доктора медицине, Струковног синдиката медицинских сестара и техничара и Самосталног синдиката запослених у здравству и социјалној заштити одрекли права на топли оброк и регрес.

У саопштењу се додаје да су се својим потписом ови синдикати одрекли Уставом и Законом загарантованог права, у име више од 56.000 запослених у јавном сектору, без да су их ишта питали.

– Одрекли су се и законског и статутарног права да репрезентативни синдикати колективно преговарају о повећању плата најмање до краја другог квартала 2023. године иако имамо свакодневни раст трошкова живота, галопирајућу инфлацију и одлазак радника из Републике Српске – наводи се у саопштењу.

Представници Синдиката локалне самоуправе, управе и јавних служби Српске и Синдиката здравства и социјалне заштите Српске подсјећају да су 29. априла, са ресорним министрима у Влади Српске, током преговора договорили повећање цијене рада за 10 одсто буџетским и фондовским корисницима од 1. маја ове године, а одлука о повећању плата објављена је у „Службеном гласнику Републике Српске“.

У саопштењу се наводи да је и тада било извјесно ново повећање плата кроз повећање коефицијената и измјена закона о платама, те да је иронија да су „управо ти синдикати, у мају изричито одбили потписивање повећања плата за 10 одсто, јер је њихов једини захтјев био посебно исказивање накнада за топли оброк и регрес, који немају алтернативу“.

– Да би оправдали свој неуспјех, Споразумом прихватају и то повећање цијене рада од маја, што је искључиво заслуга представника ова два синдиката и Савеза синдиката Републике Српске, а не резултат Споразума – наводи се у саопштењу.

ИЗВОРртрс
Претходни текстТатар и Ремић на кампу репрезентације
Сљедећи текстЗа основце турнир ,,Играј фудбал, буди срећан“