Насловна Вијести БиХ Савјет министара усвојио програм рада, буџет на чекању

Савјет министара усвојио програм рада, буџет на чекању

137
0

Савјет министара усвојио је данас једногласно, уз одређене корекције, програм рада за ову годину у чијем је фокусу пут БиХ према ЕУ, док ће накнадно бити разматран документ оквирног буџета за период 2023. до 2025. и нацрт буџета за 2023.

Савјет министара планира да ради на омогућавању веће искориштености фондова ЕУ, посебно у свјетлу ИПА три, те на интензивирању институционалног дијалога са ЕУ.

„Активности ће бити усмјерене и на боље и ефикасније кориштење постојећих институционалних капацитета и искустава земаља у окружењу које су оствариле напредак или су постале пуноправне чланице европске породице, као и на бољу информисаност и стварање атмосфере за већу подршку јавности европским реформама у БиХ“, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу се наводи да ће стратешки циљеви Савјета министара у овој години бити остварени посредством девет тематских и садржајних цјелина које, осим европских интеграција, укључују сарадњу са НАТО, владавину права, безбједност, реформу јавне управе, макроекономску позицију и економију у дијелу надлежности Савјета министара, спољну трговину и економске односе, промет и везе, те подручје људских права, избјеглица, младих и заштите мањина.

Истовремено су приоритети јачање регионалне, билатералне и мултилатералне сарадње, а у посебном поглављу представљене су јавне инвестиције планиране годишњим програмом рада Савјета министара.

Закони и подзаконски акти планирани годишњим Програмом рада Савјета министара усмјерени су на усклађивање са законодавством ЕУ, на стварање бољег правног оквира у готово свим областима, од правосуђа, државне службе, јавних набавки, акциза, индиректног опорезивања, промета, кибернетичке безбједности, људских права, безбједности хране, тржишта вина, пољопривреде, слободе приступа информацијама, дигитализације, Јавног РТВ система, до развојне и хуманитарне помоћи и усклађивања регулативе поштанског саобраћаја.

Савјет министара разматраће накнадно документ оквирног буџета институција за период 2023-2025. године и Нацрт закона о буџету институција и међународних обавеза БиХ за 2023. с обзиром на то да због ванредних обавеза чланова Савјета министара сједница није настављена у поподневним часовима како је било планирано.

Тада ће се Савјет министара изјашњавати и о приједлозима три одлуке, и то о висини основице за обрачун плате и о висини регреса за годишњи одмор запосленим у институцијама БиХ за 2023. годину, као и о измјенама и допуни Одлуке о начину и поступку остваривања права запослених у институцијама БиХ на трошкове смјештаја, накнаду за одвојени живот и накнаду за привремено распоређивање.  

Тужилаштву из буџетске резерве 370.000 марака за плате

Савјет министара одобрио је на данашњој сједници 370.000 КМ Тужилаштву БиХ из текуће резерве за период јануар-март 2023. године.
„Средства су намијењена за исплату плата и накнада запосленим у Тужилаштву БиХ у првом кварталу ове године јер није усвојен буџет институција БиХ за 2023. годину“, саопштено је из Савјета министара.

Корекција плата тужиоцима и другом стручном особљу прописана је Законом о платама и накнадама у судским и тужилачлом институцијама БиХ, док је одговарајући раст плате другим запосленима у Тужилаштву БиХ прописан методологијом о измјенама и допунама методологије за распоређивање запосленог унутар платног разреда.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстРасписан конкурс за 24.“Лут фест“
Сљедећи текстОбиљежен Дан сјећања на убијену дjецу Српског Сарајева, прилог РТВИС,10.3.2023. (ВИДЕО)