Насловна Вијести Источно Сарајево Сарајеву смета добродошлица у Републику Српску

Сарајеву смета добродошлица у Републику Српску

164
0

Табле са натписом “Добродошли у Републику Српску” на српском и енглеском језику могле би да буду нови камен спотицања на релацији власт Српске и њихови политички партнери из “осморке” са којима чине власт на нивоу БиХ.

Ове табле налазе се на неколико граничних прелаза, при улазу у Српску, односно БиХ, што одавно “боде” очи појединим политичарима из ФБиХ.

Да се те табле уклоне тражила је бивша посланица Наше странке, Мирјана Маринковић Лепић, у прошлом мандату, али тада њена странка није била дио власти на нивоу БиХ, па је иницијатива брзо заборављена.

Повратак на стару причу

Она је, наиме, прије двије године поднијела иницијативу да се табле с натписом “Добродошли у Републику Српску” уклоне и да умјесто њих стоје табле с натписом “Добродошли у Босну и Херцеговину”.

Маринковић Лепић се тада позивала на одговор Министарства транспорта и комуникација БиХ, на чијем челу је у то вријеме био Војин Митровић (СНСД), а у којем је стајало да је једина табла која се може налазити у зони граничног прелаза она са натписом “Босна и Херцеговина”.

Као одговорне за уклањање табле с натписом “Добродошли у Републику Српску” навели су Управу за индиректно опорезивање БиХ и Министарство безбједности БиХ.

Међутим, та тема је брзо заборављена и није се помињала све до сада, а опет ју је актуелизовала Маринковић Лепић. Она је за федералне медије изјавила да ће инсистирати на уклањају наведених табле с обзиром да је њена странка сада дио власти.

Истакла је да ће своју иницијативу само “пребацити” својим страначким колегама који су остали у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

– Сада имамо нови Савјет министара и нашег министра транспорта и комуникација. Ово се треба ријешити, али прије тога је потребно утврдити ко је тачно надлежан с обзиром да смо раније имали случај пребацивања одговорности с једне институције на другу – рекла је Маринковић Лепић.

“Сулуда иницијатива”

Посланик СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић истиче да је потпуно нереално и сулудо покретати овакве и сличне иницијативе јер је Република Српска, која је створена 9. јануара 1992. године, верификована Дејтонским мировним споразумом 1995. године.

ИЗВОРsrpskainfo.com
Претходни текстНајава: Духовна академија у част Светог Симеона Мироточивог и Светог Саве у Палама 26. фебруара, РТВИС 23.2.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текст„Актуелно“, гост Мирослав Краљевић, РТВИС 23.2.2023. (ВИДЕО)