Насловна Најновије Сајам књиге у Источном Сарајеву окупио регионалне издаваче

Сајам књиге у Источном Сарајеву окупио регионалне издаваче

202
0

Љубитељи доброг штива могу да пазаре квалитетна издања на Сајму књиге, трећем по реду, који је отворен на Тргу Републике Србије у Источном Сарајеву у оквиру културно-забавне манифестације Љето у Источном Новом Сарајеву.

Сајам књиге у понедјељак увече отворили су награђивани књижевник Мирко Демић из Крагујевца и замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић.

На сајму учествују Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, издавачке куће из Републике Српске Имприматур из Бањалуке, Асоглас Зворник те Милкић издаваштво, као и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, Народна библиотека Пале и Матична библиотека Источно Сарајево.

Директорка Матичне библиотеке Наташа Кулашинац изразила је задовољство што је овај сајам сваке године све масовнији, с обзиром на то да ове године учествује 12 излагача који су подијељени у три цјелине.

– Сајам је сусрет писаца, љубитеља писане ријечи, менаџмента издавачких кућа. Оволика посјећеност је доказ да се књиге читају и да нађу пут до читалаца. Осим излагача имамо богат књижевно-забавни програм у вечерњим часовима – рекла је Кулашинчева.

Према њеним ријечима на сајму учествују издавачи и дјела из Србије и региона те књижаре Хит књиге, Књига пром Источно Сарајево и Библионер Бањалука.

– Циљ нам је да омасовимо читање и радимо на промоцији читања, које у вријеме модерне технологије није заборављено – додала је она.

Књижевник Мирко Демић, који је и директор Народне библиотеке „Вук Караџић“ у Крагујевцу, изразио је задовољство што је у прилици да отвори Сајам књиге у Источном Сарајеву.

– Пошто сам прогнан из Хрватске имао сам несрећу да два или три пута формирам библиотеку. Када год су сајмови то су биле могућности да почињем из почетка. Мени лично су сајмови књига помало и стресни, јер видим неке књиге које сам некад имао, али само неке успијем да вратим у садашњу библиотеку – испричао је Демић.

Похвалио је вишегодишњу сарадњу Народне библиотеке „Вук Караџић“ Крагујевац и Матичне библиотеке Источно Сарајево, наводећи да се сваким сусретом роде нове идеје за пројекте.

– Надамо се да ће доћи вријеме да ћемо и заједно неке ствари урадити. Ми смо почињали сарадњу када је то изгледало као немогућа мисија. Упркос даљини и свему радимо на истом задатку да бранимо наш национални идентитет и културу – казао је Демић.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић похвалио је рад Матичне библиотеке.

– Надамо се да ће сајам постати велики и да ће бити једна од ствари по којој ће наша општина бити препознатљива, што говори велика посјећеност и заинтересованост излагача – закључио је Костовић.

Ову смотру књиге организује Матична библиотека Источно Сарајево, а програм ће трајати до петка.

Вече с Грабовцем

Према програму Сајма књиге вечерас, од 19.00 часова, биће организовано књижевно вече са Стевом Грабовцем.

Том приликом читалачкој публици биће представљени Грабовчеви романи „Послије забаве“ и „Мулат албино комарац“, који је био у ужем избору за НИН-ову награду.

ИЗВОРглас српске
Претходни текстМилан Гутовић је нови тренер ФК ,,Романија“
Сљедећи текстКрађа струје и спречавање службеног лица у вршењу службене радње у Рогатици