Насловна Вијести Источно Сарајево Свети Петар Дабробосански – Христова слика у Сарајеву

Свети Петар Дабробосански – Христова слика у Сарајеву

222
0

Његово високопреосвештенство митрополит Дабробосански Хризостом, поручио је данас да је Свети Петар Сарајевски својевремено био Христова слика у Сарајеву, који је страдао због православља, Светосавља и да његова свијетла жртва треба да буде наук за српска покољења.

„Честити миторополит Петар даборобосански био је ономад Христова слика у ондашњем Сарајеву“, рекао је владика Хризостом, обраћајући се вјерницима и званичницима у храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима, гдје је служио Свету архијерејску литургију, уз саслужење свештенства, поводом Дана и крсне славе града Источно Сарајево – Светог Петра Сарајевског.

Према његовим ријечима, данашњи дан је велика успомена на светомученика Светог Петра Дабробосанског, чија су слава и честитост сабрали данас вјернике Сарајевско-романијске регије да се му се поклоне, као и његовом оцу, народном трибуну честитом војводи Богдану.

„Петар Сарајевски, као угледан и величанствени миторполит, био је најбољи примјер како Срби требају да се боре против Аустроугарске монархије. Он је био мудар као змија, а безазлен као голуб“, рекао је владика Хризостом, подсјећајући на мученичко страдање српског народа и у Првом и у Другом свјетском рату.

Према његовим ријечима, Петар Сарајевски ни у тадашњим, најтежим тренуцима, није желио да напусти своје сународнике и вјернике у Сарајеву и остао је одан Српској православној цркви до краја живота, у чије име је и страшно пострадао, као великомученик и пастир свог народа.

Митрополит Хризостом нагласио је да су Светог Петра Дабробосанског цијенили и уважавали и представници других конфесија у БиХ, али и да је велика срамота да га је ухапсио католички фратар из Ливна, уз јавну пријетњу да се ћирилица мора укинути у року до 24 часа, што је Петар одбио.

„Дакле, велики Свети Петар био је слика Христова у ондашњем у Сарајеву, а о томе свједоче и бројна житија о његовом животу, која су писали уважени интелектуалци“, рекао је митрополит Хризистом.

Литургији је присуствовао велики број вјерника, представници града Источно Сарајево, градоначелник Љубиша Ћосић и предсједник Скупштине Бранко Kороман, као и представници општина у саставу овог града.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЋосић и Радомировић о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада
Сљедећи текстОзваничен почетак реконструкције раскрснице на Сокоцу