Насловна Најновије Симанић: Зауставити прогон демобилисаних српских бораца

Симанић: Зауставити прогон демобилисаних српских бораца

128
0

Предсједник Борачке организације Власеница Миле Симанић, рекао је да ће приоритет ове локалне организације, бити да пружи квалитетнију помоћ ухапшеним и осуђеним бившим припадницима Војске Републике Српске /ВРС/.

Симанић је оштро осудио свако хапшење Срба за наводне ратне злочине у БиХ, истакавши да ће затражити помоћ Борачке организације Републике Српске да се тортура над Србима заустави, јер само заједно могу да истрајају у тој намјери.

„Бивши припадници ВРС хапшени су без имало достојанства, као да се нису одазивали сваком позиву који су добили“, изјавио је Симанић.

Он је рекао да овдје није крај прогона српских осуђеника који се данас суочавају са проблемом добијања условног отпуста, те додао да то мора да се што прије ријеши.

„Већина бивших бораца је осуђена по ретроактивном закону, којим се може изрећи казна и дужа од 40 година, а не по закону СФРЈ-а, гдје је максимална казна била 20 година“, нагласио је Симанић, те додао да ће детаљније информисати грађане како се поступа према осуђеним Србима.

Srna | Република Српска - Власеница - Борачка организација

Симанић је поручио да ће Борачка организација из Власенице настојати да квалитетније помогне демобилисаним борцима, породицама погинулих и ратним војним инвалидима, што су до сада чинили једнократним подјелама помоћи, уз подршку Скупштине општине.

Он је истакао да заједничким снагама треба обиљежавати за Србе важне датуме из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата, те његовати културу сјећања да би се памтило колику је цијену српски народ платио за одбрану Републике Српске која мора да се чува.

Симанић је најавио да ће 9. марта бити служен парастос поводом 31 године од погибије 15 бораца дервентске 327. моторизоване бригаде ВРС у рејону Церске који су животе дали бранећи српски народ на подручју Власенице.

„Обиљежавање 9. марта важан је датум за Власеницу. Тада ћемо посјетити спомен-собу и положити цвијеће“, додао је он.

Група од 15 припадници 327. моторизоване бригаде ВРС, погинули су у рејону Церске 9. марта 1993. године. Они су се борили широм Српске, од Власенице, Милића, па до сарајевског и западно-крајишког ратишта.

ИЗВОРСрна
Претходни текстТуристичка понуда Требиња и ове године на београдском сајму туризма
Сљедећи текстРуси заузели “Зенит“ – коксара задња препрека паду Авдејевке