Насловна Најновије Руси заузели “Зенит“ – коксара задња препрека паду Авдејевке

Руси заузели “Зенит“ – коксара задња препрека паду Авдејевке

151
0

Сви извјештаји руских и западних извора говоре да је Авдејевка пред падом – руске јединице заузеле су и највеће украјинско упориште „Зенит“, јужно од овог мјеста.

Према тренутно доступним информацијама, јуришне групе из састава Прве словенске бригаде, заузеле су територију некадашње противваздушне јединице.

Како наводе украјински извори, ту је било најмоћније утврђено подручје које је створено 2015. године са великим подземним пролазима.

Руси су ипак успјели да га заузму, а претходно су га практично опколили. Докази о паду овог утврђења већ су се појавили на интернету – Руси су ту поставили заставе.

Војници 1. словенске бригаде Оружаних снага Русије, поставили су заставе на територији утврђења „Зенит“, познатог и као бивша војна јединица А-1428. Борбе за ову област почеле су у децембру 2022. године, а постала је озлоглашена од 2015. године, наводи се у информацијама.

Avdejevka pred padom

О судбини украјинских војника који су се налазили у овом утврђењу, ништа се не извјештава. Постоје докази да су неки од њих заробљени, а други су успјели да побјегну, пошто је постојао излаз према Авдејевки.

Лист „Вашингтон пост“ потврђује да је Украјинска команда започела дјелимично повлачење јединица Оружаних снага Украјине из Авдејевке и да је пад градића само питање времена.

Украјински војници не вјерују у војну генијалност новог главнокомандујућег Оружаних снага Украјине хенерала Сирског и ситуацију у Авдејевки пореде са Бахмутом.

Како пише америчко издање листа, руска војска жели да „одсијече“ остатак Авдејевке од коксаре, чим преузме контролу над њом, а тек онда да се позабави самом фабриком, која је претворена у посебно утврђено подручје.

Истовремено, могуће је да ће јединице Оружаних снага Украјине, смјештене у коксари, бити принуђене да оду саме, да не би поновиле судбину „Азовстаља“ из Мариупоља.

У међувремену, постало је познато да је и Доњецка филтрациона станица на истоку Авдејевке, дошла под контролу руских снага. Јединице Оружаних снага Украјине које се тамо налазе, повукле су се у сусједни шумски појас, али се ни ту неће дуго задржати, пошто Оружане снаге Русије напредују дуж каменолома.

Постоје и информације о наводном стављању утврђеног подручја Чебурашка под руску контролу у рејону већ заузете базе ПВО.

ИЗВОРсрна, фото илустрација BL Portal
Претходни текстСиманић: Зауставити прогон демобилисаних српских бораца
Сљедећи текстНа Сокоцу ухапшен мушкарац због пријетњи