Насловна Најновије Скрнављење симбола српског страдања – свакодневица

Скрнављење симбола српског страдања – свакодневица

100
0

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић, изјавио је Срни, да је свакодневица скрнављење споменика и свега другог везаног за страдања Срба, попут спомен-плоче на Црном врху код Зворника, док истовремено на том подручју прогањају и хапсе српске борце због наводних ратних злочина.

„Срби су прогањани, затварани и убијани током Одбрамбено-отаџбинског рата и сада их још оптужују да су за све криви“, рекао је Носовић говорећи о вандалском чину на Црном врху код Зворника, гдје су непозната лица поново разбила спомен-плочу постављену на мјесту страдања и сјећања на 11 припадника Војске Републике Српске, Полиције и цивила које су муслимани из Сребренице поубијали из засједе 10. септембра 1992. године.

Uništena spomen-ploča ubijenim Srbina kod Zvornika

Носовић је нагласио да међународна заједница, али и комшије муслимани, не желе да људи у БиХ живе заједно, већ да морају да живе једни поред других.

„Сваки дан живимо под пресијом, ултиматумима, хапсе нам људе. Док год има иједан Србин на овим просторима – они ће да пријете, хапсе, суде и оптужују, што им дозвољава међународна заједница на челу са Кристијаном Шмитом, који спроводи мржњу против српског народа на овим просторима“, рекао је Носовић.

Спомен-плоча на Црном врху први пут је постављена на мјесту страдања 10. септембра 2010. године, а оскрнављена шест дана након постављања.

Uništena spomen ploča na Crnom vrhu kod Zvornika | BN

У истој години однесени су сто и клупе постављене код спомен-плоче, те исјечени жељезни стубови и ланци око спомен-обиљежја.

У 2013. години поново је постављена гранитна спомен-плоча, већа и дебља, али су је непознате особе разбиле исте године, да би 2014. године била постављена и освештана нова – трећа спомен-плоча на мјесту страдања припадника Војске Републике Српске, полиције и цивила, која је разбијена управо ових дана.

ИЗВОРсрна, фото БНТВ
Претходни текстУ сриједу облачно уз слабу кишу
Сљедећи текстМурал Новака Ђоковића осликан и у Требињу