Насловна Најновије Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ од данас се налази у Београду

Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“ од данас се налази у Београду

144
0

Слика Паје Јовановића „Одмор башибозука“, купљена на аукцији лондонског „Сотбија“, од данас се налази у Београду, потврдили су у Министарству културе.

О термину и мјесту излагања јавност ће бити обавијештена након завршетка свих неопходних музејских процедура које су потребне да би ово ремек-дјело било доступно очима домаће и свјетске јавности.

Музеј града Београда је на аукцији „Сотби“ у Лондону купио дјело Паје Јовановића „Одмор башибозука“. Слика је на аукцији названој „Пут свиле – слике оријенталиста и намјештај из резиденције у Белгравији“ продата за 304.800 фунти, односно 349.500 евра, иако је прије аукције процјењивана на износ од 70.000 до 100.000 фунти.

Прва понуда је износила 130.000 фунти.

Ради се о уљу на дасци чије су димензије 41 пута 32,5 центиметара (односно са рамом 68 пута 60,5). Музеј града Београда, који је ушао у преписку са „Сотбијем“, се у трку упустио уз подршку државе.

Ранији власник слике до ње је дошао на аукцији куће „Кристис“ 1994. године, с тим да је слика тада продата под називом “Арнаутски ратник“.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстЈуговић: У овом сложеном времену и околностима битно да као народ будемо снажни и непоколебљиви у вјери (Фото)
Сљедећи текстАкција „Спартакус“: За три лица затражен притвор