Насловна Вијести Република Српска Словенија до краја септембра издала 13.914 радних дозвола грађанима БиХ

Словенија до краја септембра издала 13.914 радних дозвола грађанима БиХ

185
0

Словенија је до краја септембра издала 13.914 радних дозвола грађанима из БиХ од којих се 8.809 односи на нове, а 5.105 на продужење већ издатих.

Број издатих радних дозвола у овој години благо је повећан у односу на претходну, констатовано је на данашњем састанку у Љубљани директора Агенције за рад и запошљавање БиХ Муамера Бандића и представника Завода за запошљавање Словеније.

Бандић је истакао да је на састанку разговарано и о потреби увођења двојезичног уговора о раду, о чему је делегација Агенције за рад и запошљавање БиХ прије два дана разговарала са представницима надлежног словеначког министарства.

Он је нагласио да је на састанку закључено да ће двојезични уговор олакшати запошљавање и повећати транспарентност процеса запошљавања, саопштено је из Агенције за рад и запошљавање БиХ.

Разговарано је и о такозваном првом уговору који мора бити исти када дође у Агенцију за рад и запошљавање БиХ и Завод за запошљавање Словеније, а на основу којег се издаје управна нота, односно радна и боравишна дозвола.

У пракси је примијећено да су поједини послодавци слали различите уговоре наведеним институцијама, увијек на штету радника, те од сада то више неће бити могуће.

„Имајући у виду да се у овој и прошлој години повећао број издатих радних дозвола за раднике из БиХ, на састанку је истакнута потреба да се сходно томе повећају и контроле словеначких послодаваца и услова рада наших радника. Овај захтјев подржале су и колеге из Завода за запошљавање Словеније“, наводи се у саопштењу.  

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЧампара: Фалсификатор Мехмедагић приватизовао државну институцију
Сљедећи текстУченици Техничари електротехнике на практичној настави у „Фолксвагену“, прилог РТВИС 4.11.2022 (ВИДЕО)