Насловна Најновије Соколачким пчеларима представљена опрема мађарских произвођача

Соколачким пчеларима представљена опрема мађарских произвођача

233
0

Пчеларима на Сокоцу данас је представљена опрема мађарске компаније за производњу опреме за пчеларство, у оквиру пројекта подршке Владе Мађарске привреди у Републици Српској.

Начелник општине и домаћин презентације Милован Бјелица, рекао је да је изложен дио производа за које сматрају да недостају на овим просторима, као и да је локална управа на услузи код припреме потребне документације и инфомација о учешћу у пројекту.

Бјелица је подсјетио да се захваљујући овом пројекту помоћи мађарске Владе, може набавити пољопривредна механзација, опрема и алати у вриједности од 2.500 до 25.000 евра, да је учешће заинтересованих пољопривредника најмање 30 одсто, а грант подршка је до 70 одсто.

Он сматра да је то веома добар пројекат који треба искористити, с обзиром на то да су укупна средства планирана за помоћ пољопривредницима ограничена и да је општина Соколац ушла у први круг међу 20 општина у Српској.

Предсједник Удружења пчелара „Гласинац“ са Сокоца Горан Нешковић, увјерен је да ће бити купаца ове опреме, јер је понуђена квалитетна опрема уз приступачне цијене, посебно ако се има у виду да је субвенција Владе Мађарске око 70 одсто, што ће посебно добро доћи за пчеларе који имају велики број пчелињих друштава.

Презентацији, на којој су говорили представници конзорцијума „Агробос“, који заступа мађарску компанију за производњу опреме за пчеларство, присуствовало је више од 30 чланова Удружења пчелара „Гласинац“.

Нешковић је након презентације рекао да фирма „Агробос“ заступа 20 произвођача пчеларске опреме из Мађарске и да су данас на Сокоцу представили само дио.

Овај заједнички пројект влада Републике Српске и Мађарске представљен је први пут на Сокоцу 26. августа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстВишеград: Пријем за представнике позоришта из седам земаља
Сљедећи текстВласеница: У понедјељак отварање новог објекта полицијске станице