Насловна Најновије Средњошколци на Свјетској географској олимпијади у Индонезији

Средњошколци на Свјетској географској олимпијади у Индонезији

146
0

Ученице Средњошколског центра „Милорад Влачић“ из Власенице Катарина Матијашевић и Свјетлана Продановић учествоваће на 19. Свјетској географској олимпијади у Бандунгу у Индонезији, која ће почети у уторак, 8. августа.

Вођа репрезентације БиХ на 19. Свјетску географску олимпијаду, професор географије Драган Илић изјавио је на конференцији за новинаре да шесту годину заредом на овом такмичењу учествују екипе из БиХ и ученици власеничког Центра.

„Када је ријеч о такмичењима, БиХ је увијек била међу најбољима. На такмичењу ће бити 54 репрезантације са свих континената. Свака репрезентација има по четири ученика и два тим-лидера. Репрезентацију БиХ чине наша два ученика и по један ученик из Сарајаве и Илијаша“.

Он је навео да на нивоу БиХ, због специфичности предмета, не постоји такмичење из географије, те да су ученике укључили у систем такмичења у Србији.

Директор Центра Пајисија Петровић изјавио је на конференцији за новинаре да власенички ученици постижу изузетне резултате на разним такмичењима укључујући и географију, коју води професор Драган Илић.

Он је истакао да су успјели обезбиједити 8.000 КМ уз помоћ Републичког педагошког завода, локалних власти, спонзора, запослених у Центру, као и других донатора.

Ученица трећег разреда гимназије Катарина Матијашевић, која има двије бронзане медаље са европских такмичења из географије, изјавила је да је покретач такмичења био професор Драган Илић.

„Захвална сам професору и школи који улажу у ученике и који желе да уче и да постигну резултате“, изјавила је Матијашевићева, додајући да је урадила и постер о теми „Креативна култура за инклузивне урбане заједнице“, рад који се посебно награђује на такмичењу.

Ученица четвртог разреда гимназије Свјетлана Продановић учествовала је од општинских до републичких такмичења из географије, додајући да од такмичења очекује да упозна нове људе и културу.

„Освојила сам двије медаље на европским такмичењима, што ми је омогућило да идем на свјетско такмичење. Драго ми је што идем на ово такмичење и потрудићемо се да остваримо што боље резултате“, навела је Продановићева.

Предсједник Скупштине општине Власеница Горан Ђурић изјавио је да су ученици најбољи амбасадори Републике Српске и БиХ и да иза свега стоји велики труд.

Свјетска географска олимпијада биће одржана од 8. до 14. августа.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Српска и Србија имају најбољу могућу сарадњу (ВИДЕО)
Сљедећи текстПоплаве у Словенији однијеле три живота