Насловна Најновије Српска позива на дијалог и нуди рјешење, ОХР и Уставни суд намећу...

Српска позива на дијалог и нуди рјешење, ОХР и Уставни суд намећу одлуке и санкционишу

185
0

Нећемо прихватити наметања, и данас јасна порука из Републике Српске. Нелегитимни Кристијан Шмит намеће законе. Уставни суд БиХ крши своја правила и доноси неуставне одлуке. Апсурд и реалност у БиХ, али и замке, с циљем умањења позиција Републике Српске, сматра српски члан и предсједавајућа Предсједништва Жељка Цвијановић.

 
У исто вријеме Запад очекује послушно климање главом, што Српска не жели.

– То нема везе ни са словом Устава и закона, међународним споразумима, људским правима, као ни са било којим универзалним правом. То има само везе са малтретирањем, бруталним приступом и са нечим што се зове неуспјех – напоменула је Цвијановићева.

Република Српска се брани институционално од покушаја ОХР-а и нелегитимног Кристијана Шмита да унитаризују БиХ и створе бошњачку већину, сматра предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић. Каже, тим антидејтонским поступцима странаца придружио се и Уставни суд БиХ, који спроводи правно и политичко насиље.

– Република Српска показује да има пуни капацитет за институционални одговор, а онима који јој не желе добро то не одговара – нагласио је Шпирић, додајући да изазови у овим тешким и турбулентним временима захтијевају јединство институција Српске и свих политичких опција.

 Уставни суд БиХ неоправдано узима улогу ствараоца права, сматра републички правобранилац. То се, каже, не смије дозволити. Тим прије, јер је интерес Запада и политичког Сарајева да Српска остане без имовине.

– Ако не будемо имали имовину, пољопривредно земљиште, немамо шта да тражимо на овим просторима. Бојим се да је то нечији циљ, али ми то не смијемо дозволити – поручио је Говедарица.

Говедарица каже да је значајно што је академска заједница и стручна јавност указала на став да Српска штити Уставом загарантована права. На то указују и борачке категорије.

У Српској добро знају, притисака и изазова било је и раније. Кажу, треба их очекивати и убудуће, али РС има капацитет да на њих одговори и истраје.

ИЗВОРРТРС
Претходни текстСимић комплетирао стручни штаб Игмана
Сљедећи текстМОСИ: Стонотенисери из Фоче у полуфиналу