Насловна Најновије Стевандић и Орлић потписали Меморандум о формирању Парламентарног форума

Стевандић и Орлић потписали Меморандум о формирању Парламентарног форума

181
0

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је Меморандум о формирању Парламентарног форума Србија – Република Српска, који је данас у Београду потписао са предсједником Скупштине Србије Владимиром Орлићем, историјски документ, највећи и најозбиљнији.

Након састанка са Орлићем, Стевандић је рекао да се данас пише најљепши дио историје српских односа и да је због тога неизмјерно поносан и срећан, јер је потписан акт, којим се формира заједничко тијело које ће чинити посланици парламената Србије и Српске.

Он је додао да ће ово тијело имати најмање два засједања годишње, усвајати акте које ће слати парламентима Србије и Српске.

Према његовим ријечима, од настанка Републике Српске, ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписују Србија и Српска.

– Он није усмјерен ни против кога, јер нема другу конотацију осим сарадње, развоја, његовања заједничких вриједности, културе, традиције, али и подршке једних другима на заштити, како територијалног интегритета Србије, тако и дејтонског интегритета, територијалног капацитета и уставних надлежности Републике Српске – рекао је Стевандић.

Он је у своје име и у име предсједника Републике Српске Милорада Додика, као и скупштине и народа Српске захвалио Орлићу и предсједнику Србије Александру Вучићу на разумијевању и на овом до сада највишем облику сарадње највиших законодавних тијела Србије и Српске.

Србија и Српска ће, додао је он, први пут имати заједничко тијело, које ће засједати и у скупштини Србије и Српске, доносити закључке и препоруке, а имаће и свој властити пословник о раду који ће делегације да усагласе.

Он је напоменуо да је прије три дана са министром рада Србије Николом Селаковићем и премијером Војводине Игором Мировићем присуствовао на Кајмакчалану обиљежавању 105 година пробоја Солунског фронта и да су видјели колико значи међусобно разумијевање.

– Без лажне скромности или преувеличавања, ово јесте историјски датум и документ – рекао је Стевандић.

Заједно за Орлићем, Стевандић је исказао подршку предсједнику Србије Александру Вучићу на засједању Генералне скупштине УН у одбрани интереса Србије и Срба, гдје Република Српска, по документима Србије, представља саставни дио стратегије и бриге.

– Велика ми је част што учествујем у љепшем дијелу српске историје – рекао је Стевандић, те изразио наду да ће то вечерас бити прослављено и током отварања Дана Српске у Србији.

ИЗВОРсрна
Претходни текстНадал: Ђоковић најбољи свих времена
Сљедећи текстЋосић и Тушевљак потписали споразум о сарадњи на изградњи меморијалног комплекса