Насловна Вијести Република Српска Сутра почиње Регионална пољопривредна изложба и сајам

Сутра почиње Регионална пољопривредна изложба и сајам

174
0

У Рогатици сутра почиње 56. Регионална пољопривредна изложба и сајам на којој се очекује учешће више од 100 излагача расних грла стоке и пољопривредних производа са Сарајевско-романијске и Горњодринске регије, рекли су Срни у Организацином одбору.

Манифестација ће почети излагањем и оцјењивањем зрелог и младог скорупа/кајмака из властите прозводње у кухињи општине Рогатица у 13.00 часова. Учешће су најавили и чланови Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“.

Стручна предавања о теми из области пољопривреде биће уприличена сутра у сали за сједнице Скупштине општине од 16.00 часова.

Свечано отварање ове пољопривредне манифестације предвиђено је за недјељу, 11. септембра, на изложбеном простору „Лужница“ у Рогатици у 10.00 часова.

Из Организационог одбора су навели да се на отварању очекују представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Соколац, као и Пољопривредног кластера „СРП“.

На овој изложби ће у области говедарства бити излагане и оцјењиване, јунице старије од 12 мјесеци, гравидне јунице и краве од прве до четврте лактације, појединачно, од произвођача који узгајају најмање три приплодна грла.

У овчарству се оцјењују двизице и приплодне овце у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгајају најмање 50 приплодних грла.

У козарству биће излагане и оцјењиване јарице и приплодне козе у колекцијама од по пет грла, од произвођача који узгајају најмање 20 приплодних грла, а у коњарству, кобиле и пастуви, појединачно.

На рогатичком сајму у недјељу ће пољопривредни произвођачи излагати сјеменски кромпир високородних сорти, који су произвели регистровани произвођачи и меркантилни кромпир произведен на површини најмање један хектар.

На штандовима сајма моћи ће да се излажу традиционални домаћи производи од млијека, воћа, пчеларски производи, домаћа кухиња и производи кућне радиности и рукотворине овог краја.

За најбоље изложене производе обезбијеђене су новчане награде. На овом сајму ће бити посебно организована продаја и откуп товне стоке.

На Регионалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици очекују се пољопривредни произвођачи и прерађивачи са подручја 17 општина Сарајевско-романијске и Горњодринске регије. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстДанас претежно облачно и нестабилно
Сљедећи текстСутра пред публиком монодрама „Надежда Петровић“