Насловна Најновије Сутра у Бања Луци, свечана академија и пријем

Сутра у Бања Луци, свечана академија и пријем

157
0

У Бањалуци ће сутра, поводом 9. јануара – Дана Републике Српске, бити одржана свечана академија и уприличен свечани пријем.

Свечана академија биће одржана у Спортској дворани „Борик“ са почетком у 16.00 часова, а свечани пријем у Административном центру Владе Српске у 18.00 часова.

Претходно ће у 10.00 часова бити положени вијенци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на Гробљу Свети Пантелија, а у 11.00 часова на Тргу палих бораца НОР-а.

У 12.00 часова вијенци ће бити положени на Спомен-костурници на Градском гробљу и на гробници дванаест бањалучких беба, саопштено је из Кабинета предсједника Републике.

Програм обиљежавања Дана Републике и 32 године постојања Републике Српске биће настављен у уторак, 9. јануара, у 10.00 часова полагањем вијанца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик на Сокоцу.

Уручивање одликовања заслужним институцијама и појединцима предвиђено је у 12.00 часова у Културном центру Бански двор.

Сједница Сената Републике Српске биће одржана у Палати Републике у 14.00 часова. Представницима медија биће омогућено фотографисање и снимање кадрова на почетку сједнице, након чега је предвиђено саопштење.

Свечани дефиле поводом Дана Републике биће одржан на Тргу Крајине са почетком у 17.00 часова.

Након тога, од 19.00 часова биће одржан концерт на Тргу Крајине на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа.

У Народном позоришту Републике Српске у 20.00 часова биће одиграна редстава Националног драмског позоришта Русије /Александринског театра/ из Санкт Петербурга.

Дан Републике биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара.

Програмом је предвиђено у 11.30 часова полагање вијенаца на Споменик српским браниоцима Брчког, док ће у 12.00 часова бити одржана свечана академија.

Девети јануар се слави као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Српску су основали српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали статус конститутивног народа.

Назив Република српског народа у БиХ, био је у употреби до 28. фебруара 1992. године и проглашења првог Устава, када је замијењен са Српска Република БиХ који је кориштен до 12. августа 1992. године, након чега је уведен садашњи – Република Српска.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстДодик: Вјерујем да ћемо и будуће Божиће дочекивати у миру
Сљедећи текстСутра Сабор Пресвете Богородице