Насловна Најновије Три деценије Катедре за хирургију у Фочи – кад сан постане стварност

Три деценије Катедре за хирургију у Фочи – кад сан постане стварност

242
0

Промоцијом монографије и додјелом признања заслужним професорима, Катедра за хирургију Медицинског факултета у Фочи обиљежила је данас три деценије постојања и успјешног рада.

На свечаности је истакнуто да је ова катедра, заједно са Медицинским факултетом, формирана и стасавала у ратном вихору, након прогона из Сарајева српских љекара и професора, предвођених Боришом Старовићем.

Академик Марко Вуковић, један од првих чланова ове катедре, рекао је да није случајно што је Фоча, која је имала богату традицију у здравству, одабрана за сједиште Медицинског факултета.

„За тридесет година постојања, овај факултет дао је седам чланова Академије наука и умјетности Републике Српске, више од било ког факултета у Републици Српској, а пет са Катедре за хирургију. И то говори о њеном значају и њеним ефектима рада“, рекао је Вуковић.

На промоцији Монографије „Тридесет година Катедре за хирургију“, речено је да она представља укоричено свједочанство о настанку, развоју и трновитом путу ове катедре у чијем раду је учествовало 112 наставника и сарадника, међу којима је данас велики број широм региона и свијета познатих љекарских имена.

Академик Вељко Марић, уредник монографије, коју је приредило више аутора, истакао је да је 1993. године мало ко могао помислити да ће ову високошколску установу данас похађати студенти из више од 20 земаља.

Три деценије Катедре за хирургију: Кад сан постане стварност

„Нажалост, међу нама нема оних визионара који су стварали факултет, али нисмо их изневјерили и факултет иде само напријед. Монографија је написана на 330 страница и важно је да је ово прва монографија у едицији и мислим да ће сада и остале катедре кренути да напишу своје монографије што ће бити богатство историје овог факултета за оне који долазе послије нас“, рекао је Марић, који је некада обављао функцију декана и шефа Катедре за хирургију.

Декан Медицинског факултета Дејан Бокоњић навео је да ова установа не гледа само у будућност, него се брине и о прошлости и људима који су оставили дубок траг у здравству и раду факултета.

„Монографија Катедре за хирургију, уз монографију Медицинског факултета, представља добру архивску грађу у којој се налазе подаци о многобројним личностима за које сам и ја за неке био изненађен не знајући да су један дио свог живота и рада провели овдје, а данас су познате личности широм региона и свијета.

Све то указује да су људи који су и раније управљали овим факултетом и људи који су учествовали у раду имали визију да се најбољи људи позивају, да оставе траг овдје и надам седа ћемо и у будућности тако наставити“, поручио је Бокоњић.

Шеф Катедре за хирургију Ненад Лаловић каже да је пут од оснивања до данас био веома тежак и трновит.

Он истиче да је, са 65 запослених наставнка и сарадника, ово тренутно најбројнија катедра Универзитета у Источном Сарајеву, те да имају одличну сарадњу са катедрама медицинских факултета у Српској, БиХ и земљама у окружењу.

„Успјели смо у посљедње вријеме да успоставимо сарадњу и са Медицинским факултетом Универзитета у Акити у Јапану. Надамо се да ће сљедеће године на нашој катедри бити промовисана и почасна звања визитинг професора из Јапана“, рекао је Лаловић.

На свечаности је за гостујућег професора промовисан Алеш Томажич из Љубљане.

„Урадићемо све што можемо да помогнемо овом факултету и болници. У Бањалуци сам видио да имају врхунске услове, овдје је болница нешто мања, али је битна жеља у људима да се подигне на што виши ниво, што је прави пут“, рекао је Томажич.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић, поручио је да је Медицински факултет мотор развоја, а његова Катедра за хирургију не само најбројнија, већ и најквалитетнија кадетра овог универзитета што, између осталог, потврђују многобројнији научни радови у међународним часописима.

Осим што је детаљно приказан историјат Катедре за хирургију, у монографији је дат осврт на тројицу великих хирурга Ристу Јеремића, Феодора Лукача и Александра Голдбергера, од којих су прва двојица рођени у Фочи, а трећи је свој радни вијек провео као директор фочанске болнице.

Чињенице да је Фоча крајем 19. вијека дала првог домаћег хирурга у БиХ и универзитетског професора Јеремића, да је у овом граду рођен и хирург и универзитетски професор Лукач, а да је Голдбергер педесетих година прошлог вијека у овом граду поставио темеље савременог болничког лијечења, као да су предодредиле да Фоча једног дана постане здравствени и универзитетски центар, поручено је са данашње свечаности.

ИЗВОРСрна, фото Радио Фоча
Претходни текстБожовић угостио побједнике такмичења у познавању покрета Црвеног крста
Сљедећи текстСтојичић: Образовање на завидном нивоу у општини Власеница