Насловна Најновије Три могућа сценарија како је Зилџић дошао до исказнице ОБА-е

Три могућа сценарија како је Зилџић дошао до исказнице ОБА-е

191
0

Хапшење посланика у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине, Салкa Зилџића (СДА), приликом преласка границе са Србијом, изазвало је буру реакција. Приведен је због пиштоља пронађеног у његовом аутомобилу.

Иако Зилџић у БиХ има дозволу за посједовање оружја, преко границе га није могао пренијети.

Ипак, пронађена исказница Обавјештајно безбједносне агенције (ОБА) у његовом аутомобилу, на овај догађај баца једно сасвим друго свјетло. Та исказница се Зилџићу не ставља на терет кривичног дјела у Србији и Србију можда превише и не занима, али у БиХ отвара неколико питања. Зилџићев адвокат Љубиша Радуловић је јучер у изјави за Политички.ба, рекао да му је његов клијент објаснио да је посједовање исказнице ОСА-е продукт интерне шале.

„Пошто су ме новинари питали, разговарао сам са мојим клијентом. Признајем, ни сад ми та новинарска прича није ни занимљива, али ни јасна. На крају, ни не занима ме јер је нема у службеном спису. Али, пошто ме и ви питате, мој клијент ми је рекао да је „исказница“ продукт некакве зезанције вибер-групе, у којој је – како ми је рекао – неких 10 људи“, рекао је Радуловић.

Дакле, према тврдњи адвоката, Зилџић не спори да је посједовао исказницу ОБА-е, која је насловљена као почасна исказница.

И колико год то био продукт шале, како је пренио Зилџићев адвокат, у питању је неовлаштено фалсификовање службених докумената.

А како је Зилџић могао доћи у посјед таквог документа? Како Клиx.ба незванично сазнаје у ОСА-и нигдје није заведено издавање споменуте исказнице на Зилџићево име. Сходно томе постоје три сценарија како је Зилџић дошао у посјед оваквог документа.

Први је да је неко из ОСА-е, без службеног одобрења, својевољно урадио исказницу на Зилџићево име, али је није завео у службену евиденцију. Друга опција је да је Зилџић дошао у посјед нечије оригиналне исказнице, те дао урадити фалсификат. Трећа и најмање вјероватна опција је да је Зилџић без увида у оригинал, урадио споменуту исказницу. Међутим, с обзиром на прецизност сваког детаља, то је било тешко извести. У коначници није у питању исказница за библиотеку, већ исказница обавјештајне агенције.

Agent Salko: Otkud Zildžiću iskaznica OSA-e i to počasna - N1

Па чак и ако се у разматрање узме опција да је исказница Зилџићу постављена у аутомобил, као дио интриге неке контраобавјештајне службе из Србије, такав сценарио губи на снази, ако се зна да је Зилџићев адвокат већ изјавио, да је његов клијент признао посједовање оваквог документа.

У сваком случају Зилџићу ће сада најмањи проблем бити кршење закона у Србији, због покушаја преласка границе с оружјем у аутомобилу. Када се врати у БиХ мораће дати одговоре на многа питања. Откуд му исказница ОБА-е? Ако је у питању интерна шала, зашто је исказница урађена професионално, ко ју је урадио и с којим циљем? Шта је био циљ посједовања овакве исказнице и зар то није фалсификовање службених исправа? 

ИЗВОРKlix.ba
Претходни текстДебакл Шолца – говорио пред празном салом у УН
Сљедећи текстОптужени у предмету “Босналијек“ осуђени на 39 година затвора, одузета им сва имовина