Насловна Најновије Дебакл Шолца – говорио пред празном салом у УН

Дебакл Шолца – говорио пред празном салом у УН

388
0

Њемачки канцелар Олаф Шол одржао је говор у Генералној скупштини УН пред скоро празном салом.

За вријеме његовог обраћања у сали није било ни представнка многих чланица ЕУ, као ни представника САД – преносе аналитички портали.

Неке дипломате то објашњавају чињеницом да се одлуке у новом свијету више не доносе на мјестима на којима су Шолц и Њемачка.

Шолц је дан прије наступа у Њујорку рекао да је услов за мировне преговоре у Украјини „повлачење руских трупа“.

За разлику од Шолца, руски министар спољних послова Сергеј Лавров имао је проблема да прими све оне који су жељели да са њим разговарају.

Генерални секретар Лиге арапских држава Ахмед Абу ел Гајт навео је да се чека у реду испред канцеларије Сергеја Лаврова у сједишту УН.

Лавров се цинично нашалио, па је на питање Ел Гајта: „Како ствари стоје у Русији“ у шали одговорио: „Све је у реду, само патимо од изолације“.

Медији су забиљежили да је министар спољних послова Њемачке Аналена Бербок изјавила да не подржава приједлог украјинског предсједника Владимира Зеленског да се Русији одузме право вета у Савјету безбједности УН.

Мада то и не зависи од Њемачке, јер практично није могуће било којој од пет земља са правом вета ускратити то право, а да УН опстану у садашњем формату – посјећају медији.

Бербокова је напоменула да њена земља „не подржава баш све што предлаже Кијев“.

Истовремено је Зеленски предложио да Њемачка постане стални члан Савјета безбједности УН.

То је, како наводе аналитички портали, разљутило Пољаке.

Замјеник министра спољних послова Аркадијуш Муларчик, упозорио је да то не долази у обзир, јер Берлин још „није платио за пљачке и ратне злочине током Другог свјетског рата против Пољске, Пољака и других народа и земаља, укључујући Украјину“.

„Више је него очигледно да Берлин не може постати гарант мира и безбједности у свијету“ – поручио је Муларчик.

Медији подсјећају да је Пољска прошле године објавила списак захтјева Њемачкој, за надокнаду штете нанесене у Другом свјетском рату, прецизирајући да због „варварства Нијемаца“ тражи 1,3 билиона долара репарација.

ИЗВОРсрна, фото DW
Претходни текстОрганизован семинар о припреми и провођењу развојних пројеката
Сљедећи текстТри могућа сценарија како је Зилџић дошао до исказнице ОБА-е